Закриват се болници. Това обвини от трибуната на Народното събрание социалистът Филип Попов по време на дебата за актуализацията на бюджета на второ четене. За пример той даде болницата в Белоградчик. Не сте предвидили нищо като помощ към общините и такива болници, аргументира се червеният депутат.

Обричате на болки и страдания българските граждани, заяви още той. Попов призова да се помогне на тези болници: "Предвидете целенасочена помощ!" Хората в такива общини нямало да имат достъп до здравеопазване. Социалистът настоя мнозинството да приеме мерките на БСП за подкрепа на общините.

Фалит грози болницата в Каварна

Фалит грози болницата в Каварна

Персоналът не е получавал заплати от началото на годината

Георги Йорданов от БСП прогнозира, че болницата в Белоградчик е само началото на лечебни заведения, които ще затворят врати. Той предупреди, че обещаните 1000 лева върху заплатата на медиците, които са на първа линия, няма да могат да ги получат. Страната ни навлезе в рецесия, изтъкна и съпартиецът му Георги Гьоков, добавяйки, че предстои тежка икономическа и финансова криза.

Поне 150 000 нови безработни прогнозира той до края на годината. Затова и настоя за актуализация на националния план по заетостта. Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че по-малкото работа, която ще отчетат лечебните заведения в периода на кризата, когато бяха въведени редица ограничения, ще намали и дейността на болниците. Договорено е с Българския лекарски съюз, че болниците ще получат за този период 85% от средномесечната им заработка.

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

Бизнесът да си прави сметката дали да съкращава, предупреди Иван Нейков

Според Весела Лечева от БСП мерките на властта са закъснели. Ситуацията тя сравни като ходенето на зъболекар - колкото по-късно, толкова по-тежки са последиците. Червеният депутат Румен Гечев предупреди, че въпреки заявките ГЕРБ не са оттеглили предложението си да не търсим помощ от МВФ. Той се опасява, че ще се поставим в зависимост от фонда. Гечев поиска някой от властта да излезе на трибуната и да каже, че няма да ходим при МВФ. Фондът помага на държави в дългови кризи, по думите му.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова иска ресторантите да се освободят от тротоарна такса и такса смет. Ресторантите да се освободят и от ДДС върху храни, които са закупили, но трябва да изхвърлят заради това, че не работят.

От БСП предлагат да бъде гласувана и помощ за общините, тъй като техният бюджет ще пострада от липсата на такса смет и тротоарно право от заведенията.

Нинова посочи, че не е против модернизацията на армията, а предлага само временно замразяване. Тя недоумява защо военният министър Красимир Каракачанов е реагирал грубо.

Припомняме, след предложението на Нинова да се замразят проектите за модернизация на армията, Каракачанов заяви: "Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията. Левият популизъм е безграничен и винаги изненадва със своето нахалство.".

Сега трябвало да се подредят приоритетите на страната. Ние не просто не шофираме актуализацията на бюджета, предлагаме нов алтернативен план, каза още лидерът на червените.

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов изрази радостта си, че Нинова се обидила на Каракачанов. Не трябва да се посяга първо на армията, според него.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се похвали, че кметът на Сопот, който е от неговата партия, е намалил таксите, за които настоява соцводачът.

Спас Гърневски от ГЕРБ посъветва финансовия министър Владислав Горанов да прави точно обратното на това, което го съветват Корнелия Нинова и Румен Гечев. В отговор червеният депутат благодари на революционния поет Спас Гърневски, както се изрази той.

Припомняме, вчера на заседанието на бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов обясни, че оттегля текста в актуализацията на бюджета за финансова подкрепа от МВФ.