Днес се очаква депутатите да гласуват актуализацията на бюджета. Промените във финансовата рамка се налагат заради кризата с коронавируса.

Припомняме, правителството поиска дефицитът в бюджета да нарасне с 3,5 милиарда лева, като държавата е готова да поеме и 60% от осигуровките по мярката 60/ 40. Управляващите искат увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева. Очаква се и субсидиите на партиите да бъдат спрени по време на извънредното положение.

Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана на дълга до 10 млрд. лв., няма да бъде теглена на първо време. Друга част обаче е необходима за попълване на дефицита и за капитализацията на Българската банка за развитие.

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Икономическата криза в момента не е присъда

На извънредното заседание вчера ресорната парламентарна комисия реши да увеличи и обема на глобалната облигационна програма, който в момента е 8 милиарда евро. По данни на Стоянова 5 милиона и 144 милиона са изразходвани и до 8 милиарда остават 2 милиарда 856 милиона евро. Тя посочи, че правителството иска те да бъдат увеличени с още 2 милиарда, така че да има лимит по тази програма 4 милиарда 856 милиона евро. Стоянова подчерта, че това не означава, че ще бъде използван целият лимит още тази година. Целта била да се предостави гъвкавост на кабинета.

Вчера - по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, Стоянова оттегли предложението си финансиране през Международния валутен фонд да бъде заложено като опция в актуализацията на бюджета. Според Горанов е твърде рано за подобен дебат, а и страната ни има достатъчно гъвкавост за работа с международни финансови институции.

Бюджетната комисия отхвърли предложенията за промени на БСП, които включваха директно подпомагане на всички засегнати икономически от кризата с коронавируса.

Горанов се отказа от заем от МВФ, БСП го похвали

Горанов се отказа от заем от МВФ, БСП го похвали

Актуализацията мина на второ четене в комисията