Обсъжда се създаването на български сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините. Това съобщи пред БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.

По негови думи хората имат право да се съмняват. Според Тонев това, че не се говори за страничните ефекти, е минус.

Той е на мнение, че обявяването на новия здравен план за справяне с коронавируса през следващите дни е навременно. Тонев бе категоричен, че обществото трябва да е информирано и да знае какво предстои за седмици напред.

Той обясни, че в плана има някои промени от провежданата политика до момента.

МС с COVID-план: Основен критерий - интензивните легла, мерките са с 5 дни предизвестие

МС с COVID-план: Основен критерий - интензивните легла, мерките са с 5 дни предизвестие

4 етапа с конкретни мерки...

"Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на Европейската комисия, ние в голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа. Като лекар мога да заявя, че резултатите, които се постигат при контрол върху COVID кризата, не зависят само от суха статистика", подчерта Тонев и допълни, че в Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи със сходна пропускливост в различните държави.

За здравни системи като в България обаче се налагало да се добавят допълнителни фактори.

Председателят на здравната комисия посочи, че за момента не е взето решение за отпадане на сертификатите за антитела.

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Петков обеща предвидимост кога и какви мери ще бъдат въвеждани

По негови думи Омикрон заразява с еднаква скорост и пациенти с антитела, и такива без антитела. На нас много ни се иска да поставим цялата криза и всички въпроси, които възникват, в една просто уравнение с прости решения, но реалността е друга, отбеляза той.

По негови думи ваксината е предпазила голям процент от хората от тежко боледуване.

Тонев поясни, че за ваксината или за имунитета след прекарано заболяване няма доказателство, че пазят от ново заразяване, но имало много доказателства, че предпазват от ново тежко преболедуване.

На въпрос дали е необходима промяна в протоколите за лечение на коронавируса с оглед на новия, по-лек вариант, той посочи, че относно COVID зоните има нужда от преразглеждане на целия модел, защото теоретично той е много добре създаден, с ясни цели и задачи, но там има кадрова и ресурсна недостатъчност.

Промяна на мерките - според пет показателя

Промяна на мерките - според пет показателя

Ще се следи заболеваемостта включително и сред лекарите