Здравните власти не са обсъждали на този етап промяна на мерките в страната заради повишената заболеваемост от коронавирус. "Не са обсъждани мерките на национално ниво, а директорите на болници в столицата обсъждат как да се преразпределят легла предвид нарастващия брой на заболелите", поясни пред медиите министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Припомняме, при направени са 41 983 диагностични теста вчера, 16% са положителните случаи. Вчера бе обявено, че плановият прием и операции в софийските болници се спира. 

Спират плановите операции и прием в болниците в София

Спират плановите операции и прием в болниците в София

Мярката влиза в сила от 12 януари

На съвещание днес на Съвета по имунопрофилактика и на Националния пандемичен съвет ще се обсъжда и намаляването на карантината на 7 дни, периодът на изолация от 14 на 10 дни, а също и дали да се съкрати срокът за поставяне на бустерна доза, съобщи тя.

Дали обаче заповедта ще бъде издадена днес не е ясно, ще се използват научни и европейски практики.

Министър Сербезова обясни за вълната от коронавирус в момента, която се води пета. "Тази вълна не се повтаря с предишните вълни, по-различна е. Всеки ден ще се прави комплексна оценка на базата данни в Националната информационна система - математическо моделиране и опит за прогнозиране на протичане на вълната. Сербезова изброи пет критерия: Сега няма да се говори само за заболяване и смъртност, а като критерии за промяна на мерките ще се гледа и заетостта на леглата, както и продължителността на заетостта им, наличността на медицински персонал, ще се следи и как ще се разболява той", коментира тя.

Според всички тези данни ще се преценява дали и как да се променят мерките в страната, заключи Сербезова.

Проф. Ива Христова очаква ръст на новозаразените с коронавирус

Проф. Ива Христова очаква ръст на новозаразените с коронавирус

Рано е да бъдем оптимисти относно Омикрон, подчерта тя

След срещата директорът на СРЗИ Данчо Пенчев обясни, че с директорите на болниците в София е направен анализ на здравната система и нейната натовареност, както е обсъдена и прогноза за това, което предстои. Прогнозата е натовареността да се увеличи, в момента няма болници накрая на кпацитета си и имат готовност да отворят и допълнителни легла, посочи той.

Следи се натовареността на интензивните легла, броя персонал, заболял или карантиниран, натовареността на Центъра за спешна медицинска помощ и хоспитализациите. Гради се шаблон, на който стъпваме, поясни още Пенчев. По думите му - все още има стъпки, за да се запълни максимумът на леглата в болниците.

Утре ще има областен съвет дали се затягат мерките в столицата - съобщи директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Кунчев и Сербезова не знаят колко ще е карантината за участниците в КСНС

Кунчев и Сербезова не знаят колко ще е карантината за участниците в КСНС

Всички контактни на КСНС са се самоизолирали, изследва се имунният им статус