По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва. Това заяви на брифинг пред ВМА здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По негови думи в момента има много желаещи да се ваксинират. Той отново заяви, че иска българите да са здрави, а не излекувани.

Той посочи, че в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове на територията на здравната инспекция, лечебните заведения и ДКЦ-тата - общо 318.

Министърът призова всички, които искат да се ваксинират, да следят информацията на сайтовете на областните управители.

Той заяви, че се обсъжда възможността за "зелени коридори" и през седмицата след определени часове - например след 16.00 или 17.00 часа следобед. Ще се изчака обаче експертите да преценят каква е възможността. Решението много зависело и от времето.

Втори ден се вие опашка от желаещи да се ваксинират пред "Пирогов"

Втори ден се вие опашка от желаещи да се ваксинират пред "Пирогов"

Хаос няма, уверява проф. Балтов

По негови думи към 13.00 часа в СРЗИ са ваксинирани 60 души. В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, а днес в "Александровска" и Окръжна болница медиците ще ваксинират, докато могат. Нямало записване, защото било излишно.

Ангелов прогнозира, че Информационната система за записването ще стартира на 3 март. Той обясни, че през 10-минутен интервал от време всеки желаещ ще може да се запише електронно и да избере в кой ваксионационен център да отиде.

Личните лекари ще започнат да ваксинират още от понеделник. Националният рамков договор за това вече е подписан. Създадена е и организация да издирят активно всички желаещи от пациентските си листи, които да ваксинират.

Здравният министър обясни, че в момента във ваксинационните пунктове има ваксини на "Астра Зенека". За членовете на ЦИК и СИК-овете има ваксини на "Пфайзър".

Той увери, че хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с "Астра Зенека".

Записваме се дистанционно за ваксинация от началото на март

Записваме се дистанционно за ваксинация от началото на март

Това ще става в четири стъпки

Ангелов поясни, че в "зеления коридор" трябва да се ваксинират хора извън първите три фази - засега това може да става само в събота или в неделя. Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма опашки, отбеляза още той.

По данни на шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски до момента в болницата са имунизирани 450 души, като сред тях има както такива от трета фаза, така и случайни граждани. Той изрази задоволство, че са се отзовали и много млади хора между 20 и 35 години. Пе негови думи не било вярно, че младите хора в България неглижират проблема.

Той посочи, че засега сред ваксинираните от медицинския персонал във ВМА има три леки алергични реакции, а с лека температура са 5-6 души. Не е имало обаче случаи, които да доведат до отказ от поставяне на втората доза.

Припомняме, вчера стартира четвъртата фаза от ваксинирането, която включва хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

Премиерът Бойко Борисов обаче разпореди да се осигурят зелени коридори за всички желаещи в петък, събота и неделя.

Веднага след това пред "Пирогов" се изви опашка от чакащи да им бъде поставена ваксина.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.6%

от личния си лекар 19.8%

от близки и познати 6.6%

от медиите 21.8%

от други специализирани източници 20.2%