В общинския съвет на Нова Загора обсъждат приватизацията на общинската болница МБАЛ "Света Петка Българска". Предложението е на кмета на община Нова Загора.
Трите водещи комисии вече са се произнесли положително за идеята, уточни председателят Николай Георгиев пред БГНЕС.

Болницата ще бъде предложена за приватизация заради проявен инвестиционен интерес от страна на търговско дружество, което вече притежава болница в Сливен.

НЗОК и общинските болници обсъждат медицински стандарти и клинични пътеки

НЗОК и общинските болници обсъждат медицински стандарти и клинични пътеки

Не е обсъждана възможността за отпускане на целева субсидия от 30 милиона лева, поискана от болниците

Продажбата на общинската болница е основно заради задлъжнялостта на здравото заведение, което за миналата година е имало приходи в размер на 1,9 млн. лв., а разходите му са били със 100 хиляди в повече. Малко под 300 000 лв. са дългосрочните задължения, а краткосрочните са близо 400 000 лв. Ситуацията се влошава допълнително от намаления брой на клиничните пътеки: от 26 на 23 коментираха още от болницата.

"Това ще бъде една добра възможност за запазване и развитие на здравеопазването на територията на нашата община. Всички знаете в какво състояние са общинските болници. Нашата "Света Петка Българска" не прави изключение.", заяви един от съпричастните на идеята за продажба на болницата.

"В този вид болницата трудно би могла да съществува. Необходимо е да се търси радикален начин, не знам дали приватизацията е най-верният начин, но имаме опит - поликлиниката беше приватизирана през 2002 г.", обясни участник в гласуването в общинския съвет на Нова Загора.