Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса са обсъдили с директори на общинските и областните болници, възможностите за промени в медицинските стандарти и алгоритмите на клиничните пътеки, съобщава БНТ. 

Не е обсъждана обаче възможността за отпускане на целева субсидия от 30 милиона лева, поискана от болниците. Предложен е вариант за облекчаване на изискванията за брой специалисти по някои клинични пътеки.

Директорите са предложили в специалности, като анестезиология, педиатрия и реанимация, където има недостиг на кадри, лекарите да сключват договори с касата за половин работен ден

Само ресурси не решават проблемите на общинските болници, смята Ананиев

Само ресурси не решават проблемите на общинските болници, смята Ананиев

Нужни са трайни законодателни промени, закриване на неефективни дейности и структури и адекватни механизми за контрол

Директорите настояват и за разширяване на правомощията на специалистите по вътрешни болести.

"Те не могат да лекуват хронична сърдечносъдова недостатъчност, което личните лекари лекуват. Те не могат ХОБ да лекуват. Практически нищо. Трябва някой да има под чието ръководство те да го извършат, да е тесен специалист", коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

"При тази липса на кадри мисля,че е време да настъпи ренесанс на специалистите по вътрешни болести. Тоест те да поемат една голяма част от болничната дейност, защото все пак това е една много широка специалност, която те са добили и са практикували години наред", обяснява д-р Кети Маналова, директор на МБАЛ Казанлък.

"Говорихме изцяло само за алгоритми на клинични пътеки и то в общи линии при условие, че предстоят някакви медицински стандарти да излязат отново, които са отменени, а други да бъдат коригирани. Това поне беше казано от страна на министерството, така че сме доволни, че имаше среща, доволни сме от колегите от НЗОК за конструктивния диалог, който проведохме с тях", допълва д-р Тотев.