Служителите в общински болници в страната протестираха за час днес. Между 12:00 и 13:00 часа лекари и служители на болниците спряха работа и излязоха пред сградите на болниците в знак на протест под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

БСП подкрепя протеста на общинските болници

БСП подкрепя протеста на общинските болници

Драгомир Стойнев настоява за реформа в здравеопазването

На протест излязоха и медицинските работници в Чирпан, Дупница и Омуртаг, Димитровград и др.

Медицинските работници протестират срещу липсата на адекватни мерки в здравеопазването. Според тях болниците се водят към фалит.

В центъра на Чирпан се събраха стотици граждани в подкрепа на исканията на медицинските работници. Протеста там оглавяваше председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. Припомняме, че преди месец д-р Тотев отрече болниците в Гоце Делчев и Тутракан, Петрич, Димитровград, Белоградчик и Омуртаг да са пред фалит заради дългове.

Снимка 334176

Източник: БГНЕС

Тогава той каза, че всички общински болници са застрашени и изтъкна, че повече от 10 общински болници към момента харчат повече за заплати отколкото приходи имат.

Дупнишката МБАЛ "Св. Иван Рилски" също протестира. Тяхното негодувание беше мълчаливо. От БНР съобщават, че болницата в Дупница има над 1 млн. и 200 хил.лв. задължения и предстои легловата база да бъде съкратена с повече от половината.

И от здравното заведение в Димитровград също протестираха, там имаше и негодуващи пациенти, които подкрепиха лекарите, предаде БНР. Медицинските работници говорят за достигнат предел на търпимост и искат увеличение на цената н клиничните пътеки.

Поморийската болница също протестира. Лечебното заведение било с 1 млн. лв. дългове и неизплатени заплати на работещите. 

Болницата в Поморие не е фалирала - затваря заради липса на персонал
Обновена

Болницата в Поморие не е фалирала - затваря заради липса на персонал

Служителите получили заплати последно за юли

Според заместник министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков общите задължения на общинските болници надхвърлят 100 млн. лв., а 46 млн. от тях са просрочени.

Като основна причина за това се сочат ниските цени на клиничните пътеки. Медицинските работници, подкрепени от Българския лекарски съюз, работодатели и синдикати смятат, че не е нормално клиничните пътеки да са с непроменими цени от 2006 г., а от тогава например минималната работна заплата да се е покачила от 180 лв. на 510 лв. Консумативите също са особено поскъпнали в последното десетилетие.

И от здравното заведение в Димитровград също протестира, там имаше и негодуващи пациенти, които подкрепиха лекарите. Медицинските работници говорят за достигнат предел на търпимост и искат увеличение на цената н клиничните пътеки.

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

Парите са за над 100 болници, някои - в труднодостъпни региони