Болницата в Поморие затваря врати днес. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Лечебното заведение преустановява дейност със задължения от 670 хил. лв., в това число са 80 хил. лв. неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 хил. лв. за заплати на персонала.

Бившият санаториум в Поморие заработва от 24 юли

Бившият санаториум в Поморие заработва от 24 юли

Ще се провеждат само профилактични програми и няма да се предлага храна

"МБАЛ Поморие не е фалирала. МБАЛ Поморие затваря защото няма персонал. Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие", коментира кметът на града Иван Алексиев.

В Поморие отмениха акта за дарението на Военния санаториум

В Поморие отмениха акта за дарението на Военния санаториум

Волята на дарителите била погазена

От Община Поморие изтъкват, че основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица.

Проблем се оказват ограниченията не само относно здравноосигурените, а и относно здравно неосигурените лица. Общинските болници са задължени да приемат неосигурените пациенти, за разлика от частните.

От общината акцентират, че с този надлимитен разход, по задължение и по презумпция, са натоварени общинските болници.

Министерство на отбраната на война с Поморие за Военния санаториум

Министерство на отбраната на война с Поморие за Военния санаториум

Източници смятат, че кметът има користни цели

Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти, неравнопоставеността на общинските и частните заведения, са само части от големия общ проблем - общинското и държавно здравеопазване.

Община Поморие е финансирала МБАЛ Поморие с близо 300 хил. лв. през 2017 г. Поддържала е сградния фонд и закупува нова апаратура, но лекарите напускали заради неизплатени заплати.

"Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ Поморие е търговско дружество и общината не може да изплаща заплатите на служителите му", пише още в прессъобщението на Община Поморие.

Кметът на Поморие си иска Военния санаториум

Кметът на Поморие си иска Военния санаториум

Като мине под дружеството "Вита" нямало да работи с НОИ

Невъзможната конкуренция на поморийската болница с частните болници се дължи на законови пречки според общинари. 

Всички пациенти, които са били приети миналата седмица ще бъдат изписани и днес ще приключи лечебно-диагностичният план. Нови пациенти няма да бъдат приемани. Това заяви пред БНР  д-р Жени Караилиева.

МЗ изпраща субсидия на болницата във Враца

МЗ изпраща субсидия на болницата във Враца

Юристи и финансисти поемат на ръчно управление закъсалите болници

От половин година, още през април, лекарите и персоналът в болницата започват да получават едва 60% от трудовите си възнаграждения. Последните получени заплати в лечебното заведение са били за месец юли.

Припомяме, че служители на Многопрофилната болница във Враца и граждани на града протестираха в началото на месеца, искайки най-голямото здравно заведение в региона да получи финансова помощ от държавата.

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болници се нуждаят от ефективна работа и добра организация според Петров

Заплати в МБАЛ "Христо Ботев" не бяха давани от юли. Протестиращи обясниха, че не става дума само за финансови средства, а и за нуждата на хората от болнично лечение. Ако болницата бъде затворена, пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма.

Впоследствие здравното министерство изплати субсидия по спешност на болничното заведение и обеща на медиците, че ще получат заплатите си.

В Ловеч ситуацията бе сходна, но като решение на проблема освен субсидия болницата получи и преструкториране на мениджмънта.