За изминалата 2016 година над 60% от млечните продукти на пазара у нас са съдържали имитиращи продукти. Това заяви Иван Грънчаров, член на Асоциацията на млекопреработвателите в България пред Нова телевизия.

Според Иван Грънчаров имитиращите продукти могат да бъдат опасни и трябва да бъдат изтеглени от пазара. Средно за една година българите консумират 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал, като имитиращите продукти са около 19 хиляди тона. Това означава, че близо 20% от млечните продукти на трапезата ни са били имитиращи.

Според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство за изминалата година у нас са внесени около 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хиляди тона палмово масло, които мандрите са използвали за производството на млечни продукти.

Прогнозата на Иван Грънчаров е цените на млечните продукти у нас да се повишават. За момента производството на краве мляко у нас е достигнало критичните равнища от 1.1 млн. литра.