На днешното правителствено заседание беше одобрен договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства - медицински маски тип KN95.

Съгласно договора Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95 на стойност 1 670 000 евро. Те ще бъдат използвани за обезпечаване нуждите на персонала в лечебните заведения, за органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на COVID-19 у нас.

Маските за лице, тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт GB2626-2006.

Кризата с коронавируса дава тласък на е-здравеопазването?

Кризата с коронавируса дава тласък на е-здравеопазването?

Частният сектор дарява труд на държавата

Министър Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лични предпазни средства и всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им.

На този етап е от изключително значение да се вземат всички мерки за опазване здравето и живота на медицинските специалисти и лицата, които работят в пряк контакт със заразените от вируса пациенти, подчерта Ананиев.

По думите му предпазването на медицинските специалисти, участващи в диагностиката и лечението на заболелите, както и на органите, осигуряващи прилагането на противоепидемичните мерки, е от ключово значение както за овладяването на епидемията, така и за създаването на условия здравната система да предоставя своевременна, достъпна и качествена медицинска помощ на нуждаещите се.

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Може по изключение с разрешение на министъра на здравеопазването