Марш „Свобода на конопа” ще се проведе на Цветница, 24 април. Целта е да се покаже колко много хора в България желаят държавата да промени отношението си към растението коноп.

На пресконференция в БТА организаторите анонсираха, че проявата е с начален час 15.00 часа. Маршът ще започне от „Света неделя”, след това участниците ще се спрат за кратко пред Министерство на здравеопазването, за да представят своите искания. Маршът ще приключи с концерт в Борисовата градина.

Димитър Карагегов, който е един от организаторите, обясни, че по време на проявата няма да се искат оставки, няма да се блокират кръстовища. Искат само да покажат, че има хора, които не могат да бъдат заобикаляни.

Той представи статистика, според която в България има половин милион души до 36 години, които пушат канабис. Ако те се съберели в един град, той щял да е вторият по големина в България.

Канада планира декриминализация на марихуаната до пролетта на 2017-а

Канада планира декриминализация на марихуаната до пролетта на 2017-а

Управляващите либерали внасят законодателство

Карагегов отбеляза, че броят на младите хора, пушещи канабис, е два пъти по-голям от електоралната подкрепа за Патриотичния фронт и е колкото тази на ДПС.

Желанието на организаторите на марша „Свобода за конопа” е болните в България, които искат да получат лечение с коноп, да могат да го направят. Те настояват да се разреши употребата му за медицински цели.

Друго искане е да се декриминализира (да не се преследва) употребата и култивирането на коноп за лична употреба – да не влизаш в затвора за една цигара канабис. Организаторите на проявата искат да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп – семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, биомаса и корени.

Проведени анкети сред 2000 души показват, че младите хора знаят какво е канабисът, наясно са с позитивите и негативите. Наясно са какво може да им причини, дали е наркотик. Традиционните медии, учителите, родителите, институциите не се зачитат. Децата усещат много ясно кога някой ги будалка и манипулира.

23 % от 15-годишните у нас са пушили марихуана. Това са 50 000 деца. Те не са станали шизофреници, така че този мит се разбива, обясниха на пресконференцията. Анкетираните смятат, че канабисът не води до агресивно поведение, както алкохолът.  

Организаторите на марша смятат, че ако канабисът е легален, училищата ще станат по-безопасни и употребата сред тийнейджърите ще спадне. Тогава ще има контрол, защото сега дилърите продават незаконно, никой не иска лични карти на купуващите.

Председателят на пациентско сдружение „Рестарт” Васил Харалампиев подчерта, че има двама осъдени пациенти, които са използвали и отглеждали канабис за медицински цели. Има и двама, които са сключили споразумение с прокуратурата. Преди дни в Казанлък пациент с множествена склероза е задържан и вчера му е повдигнато обвинение.

Законът у нас не прави разлика между медицинската употреба и разпространението. Искаме да се разреши употребата на конопа за облекчаване на болки, коментира Харалампиев. Той посочи, че повече от три години се води диалог с Министерство на здравеопазването за тази проблематика.

Васил Харалампиев коментира, че готвените от здравното министерство промени в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите са написани анонимно, не са минавали през Националния съвет за наркотични вещества, който е органът, който трябва да вземе отношение за политиката в тази сфера.

Харалампиев подчерта, че марихуаната е уличен жаргон и призова да се нарича правилно – коноп.

Отглеждащият индустриален коноп Алекс Червенков коментира, че в Европа тази дейност се развива с изключително бързи темпове. Увеличават се включително и високотехнологичните продукти от индустриален коноп. Той обясни, че в този коноп няма психоактивна съставка. Това се контролира още с посевния материал. У нас се позволява произвеждането на този коноп, но впоследствие той трябва да бъде изнесен в страните, където е позволено да се използва.

Представителят на движение „Промяна” адвокат Калин Ангелов пък заяви, че на международно ниво има разкол по отношение на това коя е най-правилната политика за наркотиците. В следващите 10 години всеки щял да тълкува конвенциите както си иска. Позиция на нашата страна обаче няма.

С готвена в закона промяна вече се говорело не за употреба на коноп за медицински цели, а за медицински изследвания. Това стопявало възможността на пациентите.