5% ръст на новородените за 2017 г. отчитат в УМБАЛ "Св. Анна".

Болницата посрещна Бабин ден по стар стил на 8 януари с водосвет за здраве и благоденствие в основно реновирано родилно отделение.

Д-р Красимира Жекова, началник на отделението заяви, че през миналата година в болницата са проплакали 862 бебета. Всички те са живи и здрави, а ръстът на раждаемостта в сравнение с предходната 2016 г. е 5%.

УМБАЛ "Св. Анна" е едно от малкото места в София, където се приемат бременни с придружаващи заболявания. В отделението постъпват бременни с тежка, придружаваща екстрагенитална патология, която крие риск от спонтанен аборт. Д-р Жекова коментира, че напоследък за съжаление тя зачестява. Началникът на АГ отделението посъветва бременните жени, когато избират къде да раждат, да се съобразят с наличието на придружаващи заболявания като усложняващ фактор.

"Тогава, когато трябва да избира една жена къде да ражда, разбира се първо е нейното желание, но тя трябва да има доверие в екипа и в болницата, в която ще ражда. Съветвам бременните с придружаващи заболявания да се насочат към болница, където може да им се окаже съвременен интердисциплинарен подход и съвременни интердисциплинарни грижи, тъй като жената има нужда от това в този момент", посъветва д-р Жекова.

Така сред най-честите придружаващи заболявания са емболичните затруднения.

"Напоследък зачестиха емболичните усложнения по време на бременност, а не както когато започвах работа знаехме, че са основно след раждането. Даже в момента имаме пациентка с мозъчна тромбоза по време на бременността, която постъпи в тежко състояние. Сега вече е стабилизирана и утре ще бъде родоразрешена. Това е резултат от комплексни грижи на невролози, анестезиолози, инвазивни кардиолози и не на последно място акушер-гинеколог и неонатолог".

УМБАЛ "Св. Анна" вече разполага с ремонтирано отделение. Стаите са с едно и две легла, собствен санитарен възел и има всички битови удобства за майките. Има децентрализиран подход в грижата за новородените. Новороденото след шестия час се дава на майката. Едно нормално съвременно родилно отделение.