Онколози от Пловдив уверяват, че пациентите няма да останат без лечение, съобщи БНР. 

Хиляди пациенти със злокачествени заболявания продължават лечението си в Комплексния онкологичен център в Пловдив в условията на пандемия от Covid-19. 

В здравното заведение, се спазвали всички изисквания за работа в подобна кризисна ситуация, но част от болните, които не са от Пловдив се притеснявали да пътуват за насрочените им процедури.

Оказваме психологическа подкрепа и обсъждаме всеки конкретен случай, заявява управителят на центъра д-р Парашкев Цветков.

Онкоболните са една от най-рисковите групи при заболяване от коронавирус, а в същото време лечението им не трябва да спира. Непрекъснато следим необходимото количество от предпазни средства да не намалява, пояснява той.

На този етап са взети и всички мерки нито един пациент да не остане без лечение, категоричен е управителят на онкологичния център.

"За един интервал напред имаме уговорка от фирмите, доставящи лекарства, че при евентуални трудности ние ще бъдем своевременно сигнализирани, за да търсим алтернативни варианти", допълва той.

В здравното заведение е създадена и нова организация за прием, обслужване и лечение. Всички планови оперативни намеси cа спрени, само където има категорично основание, че има злокачествено заболяване, чието отлагане на лечението ще доведе до някакви усложнения, то тези лечения не са отлагат.

Призивът към болните е да бъдат по-дисциплинирани и отговорни.

От ръководството на КОЦ са категорични, че хората, които имат съмнения за онкологични заболявания, няма да останат без лекарска помощ. Препоръката е да потърсят личните си лекари, които да ги насочат за консултация с онколог.

По думите на д-р Цветков се забелязвало намаляване на такъв тип прегледи. Логично е след края на кризата пък броят им да се увеличи, коментира още той.

Психолозите в онкологичния център в Пловдив споделят, че в момента най-сериозни притеснения изпитват пациентите от други градове , на които се налага да пътуват или пък на тези, които трябва да ползват за придвижването си до здравното заведение такси или градския транспорт , защото се страхуват от заразяване.

Онкопсихологът Елена Атанасова съветва пациентите да спазват правилата, които са познати от всяка обикновена грипна епидемия.