Оперираха ранения в рудник "Ораново" 42-годишен миньор Емил Пелтешки от симитлийското село Полето, пише Струма.бг. Мъжът бе затрупан от свлякла се скална маса в мината.

При инцидента пострада и колегата му, 37-годишният Йордан Петров от Полена. Специалисти по неврохирургия от „Пирогов“ са извършили операция за овладяване на получената фрактура на лумбален прешлен на Емил Пелтешки. 42-годишният мъж бе получил контузия на гръбнака в поясната област.

Двама души пострадаха при срутване в мина "Ораново"

Двама души пострадаха при срутване в мина "Ораново"

В края на нощната смяна...

"Миньорът е баща на две деца, надявам се, че всичко ще премине успешно и бързо ще се възстанови, при необходимост ще помогнем на фамилията, вярвам, че Емил Пелтешки има здравни застраховки от мината", каза кметът на село Полето Иван Манчев.

Другият ранен Йордан Петров остава в реанимация на болница в Благоевград. При него се провежда интензивно лечение, планувана е операция на единия му крак за днес. Тя ще бъде извършена от ортопед-травматолози от болницата.

"Рудник "Ораново" работи. В момента се извършват укрепителни дейности", каза в четвъртък зам.-областният управител Асим Адемов. Той допълни, че проверката от институциите продължава, изчаква се снемането на обяснение от пострадалите миньори.

Приеха в "Пирогов" единия пострадал в Ораново“ миньор

Приеха в "Пирогов" единия пострадал в Ораново“ миньор

Инспектори по труда влязоха в мината

"Не сме издавали акт за спиране на дейността в рудник "Ораново", в забоите в момента се извършват дейности по подготовка на добив", потвърди и директорът на Инспекцията по труда Петър Попадиин. Той уточни, че минни инженери, които са специалисти по технология на минното производство, ще изготвят протокол от проверката.

По случая работят и полицаи и прокурори от Районна прокуратура - Благоевград.