Още 50 положителни проби за бактерии, причиняващи менингит, са регистрирани при повторно тестване в столичната 37-а детска градина "Вълшебство", където беше установено огнище на това заболяване, съобщи Нова телевизия.

Преди две седмици почина 5-годишно дете от същата детска градина, след заразяване с менингит. След установяването на заразата бяха изследвани 31 деца и 8 служители , а два дни по-късно 250 момичета и момчета.

Столичната РЗИ затвори детската градина заради починалото от менингит дете

Столичната РЗИ затвори детската градина заради починалото от менингит дете

Проверка е установила, че 23-ма носят менингокок в носоглътката

По-късно са взети близо 400 повторни проби - от персонала, децата и родителите на всички контактни, като 50 души са дали положителен резултат.

Директорката на градината Гергана Петрова е информирала хората.

"По обяд в събота ми бяха дадени имената на 50 лица. От тях 36 бяха деца от градината, деца, братя и сестри, четирима души бяха от персонала и трима - родители. На всички лично аз се обадих и съобщих резултата." - разказва тя.

Последвал шок, затова от детската градина и от общината спешно са организирали онлайн среща, за да може да бъде отговорено на всички изникнали въпроси.

Проф. Кантарджиев: Не всеки дрезгав глас значи инфекция на мозъка

Проф. Кантарджиев: Не всеки дрезгав глас значи инфекция на мозъка

Коментар по повод смъртта на 5-годишно дете от менингит

Днес вече няма притеснения, свързани с менингококовата бактерия. Здравните власти уточняват, че всички, които са с положителни проби са единствено носители и не са заразни за околните. Специалистите напомнят, че около 40% от населението на страната са здрави носители на бактерията, без дори да подозират за това. При положителна проба обаче се препоръчва профилактика с антибиотик.

Всички деца, с изключение на болните с простудни заболявания, отново са в градината. От вчера тя отново работи, а днес посещаемостта е 120 деца. И педагози, и родители обаче признават, че след инцидента много хора в района дори се страхували да говорят с тях.