Германия е една от предпочитаните от българите дестинации за живеене заради икономическата й стабилност и ниска безработица.
Важно нещо, което трябва да знаят всички, избрали Германия за местоживеене, е че от 2009 г. всички лица, които пребивават на територията на държавата, трябва задължително да са здравно осигурени. 
Пренебрегването на тази информация може да доведе до проблеми. Необходимо е човек да познава цялата информация за здравното осигуряване в Германия, когато се е запътил натам с дългосрочна цел. Най-пълният и изчерпателен източник по темата е www.krankenkassenzentrale.de.

Основното деление на здравното осигуряване в Германия е на държавно и частно. 
Колкото са еднакви като тип и качество тези две деления на здравноосигурителната система, толкова са и различни. Добре е да се има предвид, че въпреки съдържанието на думата "държавно" в наименованието си, държавното здравно осигуряване в Германия по никакъв начин не отстъпва на частното - и двете предлагат много високо качество на здравните си услуги.

Най-голямата разлика между двата вида здравно осигуряване е изчисляването на месечните вноски.

При GKV (държавно здравно осигуряване) вноските тясно зависят от дохода на осигуреното лице. Изчисляват се под формата на процент от общия брутен доход - удържа ви се вноска в размер на 14.6%. Този процент се разпределя солидарно между лицето, което се осигурява и работодателят му - по 7.3% на човек, което значи, че половината здравна вноска се поема от лицето, а другата половина от работодателя. Отделно, всяка здравна каса допълнително начислява вноска, която тя сама определя (може да варира при различните здравни каси) и се поема само от лицето. При превишаване на 4425.00 евро/месец, приходите вече не са база за определяне на месечната вноска.

Друг положителен момент при държавното здравно осигуряване в Германия е съществуването на семейна осигуровка, при която безплатно могат да бъдат включени децата и съпрузите ви.

От частното здравно осигуряване в Германия (PKV) не е достъпно за всеки - от него могат да се възползват само лица, чийто брутен доход прехвърля задължителната осигурителна граница от 4950.00 евро/месец.

Независимо от това изискване обаче вноските при частното здравно осигуряване в Германия не се изчисляват на база брутен приход. При подаване на заявление за частно здравно осигуряване, на лицето се задават подробни въпроси относно здравословното му състояние, минава се и медицински преглед. Вноската зависи от информацията от този преглед, отговорите на въпросите, но най-вече от предразположеността на лицето към заболявания.

Разликите между двата дяла на здравеопазването в Германия не приключват. Съществуват още, като доста от тях са със сериозно значение и могат да определят дали даден вид здравна застраховка е възможна за вас или не. Затова е най-добре да се запознаете с цялата информация по здравните застраховки в Германия от изчерпателен и актуален източник като www.krankenkassenzentrale.de.