Ученик от видинската математическа гимназия е освободен от учебни часове, тъй като се върнал с родителите си от почивка в Тайланд. Училищният лекар го е насочил за преглед при личния лекар, съобщи БНР.

Директорът на гимназията Румяна Петрова увери, че няма повод за притеснения. От училището уверяват, че заради предпазните мерки детето е отстранено само за един ден. Те очакват отговор от РЗИ какво да се направи. 

Повод за притеснението им е корона вирусът, който тръгна от Китай и региона

Настаниха трима в болницата в Хасково заради съмнение за коронавирус

Настаниха трима в болницата в Хасково заради съмнение за коронавирус

Двама били на ваканция в Тайланд, третият се завърнал от Шри Ланка

Регионалната здравна инспекция поема контрол върху превенцията на това дете. Да не се притесняват, да се обърнат към личния лекар да бъдат наблюдавани при някаква симптоматика. "По-добре превенция, отколкото опасност", призоваха от училището.

Пристигащите от Тайланд не са в списъка за наблюдение и контрол, коментира д-р Пепа Цветанова - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин.

В заповед на здравния министър от 3-ти февруари тази година е посочено, че само на лицата, завърнали се от Китай, се прилага здравно наблюдение и съответни здравни мерки. "В заповедта е цитирана Китайската народна република". 

Близо всеки пети случай на коронавирус в Китай може да е с фатален край

Близо всеки пети случай на коронавирус в Китай може да е с фатален край

Учени от Центъра за анализ на инфекциозните заболявания по света са установили, че общото ниво на смъртност на случаите (CFR) на заболели от коронавируса в провинция Хубей представлява 18%.