От АстраЗенека обясниха, че анализ на техните данни за безопасност не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Той е направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека, пишат от компанията.

Всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

Ангелов очаква масовата ваксинация да продължи от идния четвъртък

Ангелов очаква масовата ваксинация да продължи от идния четвъртък

Има ръст на заразените медици

Внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития продължава и АстраЗенека има ангажимента да споделя тази информация незабавно.

"Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март, 2021 г.)", съобщиха от компанията.

„АстраЗенека“: Сигналите за странични ефекти не водят към какъвто и да било смъртен случай

„АстраЗенека“: Сигналите за странични ефекти не водят към какъвто и да било смъртен случай

Профилът на безопасност на ваксината бил широко проучен

Припомняме, на 12 март стана ясно, че жена е починала в Пловдив след ваксинация с препарата на АстраЗенека. Часове по-късно употребата му беше спряна, което е рутинна практика. 

По думите на д-р Аспарух Илиев случаите на тромбоза са случайни.