От Българския лекарски съюз (БЛС) напомнят за възможността за демонополизирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В отворено писмо председателят на БЛС призовава и за изграждане на втори стълб в здравното осигуряване, както и за остойностяването на медицинския труд.

Незабавен ефект ще доведе ускореното въвеждане на електронна здравна карта и рецепта, електронна борса за лекарства и медицински изделия. Съсловната организация призовава всички ангажирани със здравеопазването в страната да се обединят за решаване на проблемите в сектора.

БЛС предупреждава: Пред провал са преговорите за Новия рамков договор за 2018-та
Обновена

БЛС предупреждава: Пред провал са преговорите за Новия рамков договор за 2018-та

В НЗОК има хаос, съгласен и д-р Венцислав Грозев

В отворено писмо от Българския лекарски съюз (БЛС) определят като пример за липса на ангажираност мълчаливия отказ на Здравната каса да започне преговори за подписване на Национален рамков договор (НРД) за 2018 г. Преговорите трябваше да започнат още през ноември, припомня председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Независимо от заявената готовност от Съюза, до момента договорът не е налице. От Лекарската организация се питат каква е причината в края на 2017 г., все още да няма преговорен процес, да няма работни срещи за изработване на нормативни документи.

Може би, това е опит на управляващите за едностранно, административно "регулиране на системата", с цел икономии на пари от здравето на пациентите. Създаването на административна регулация, без участието на лекарите, крие рискове здравната система да рухне в близките месеци. Последиците за обществото ще са катастрофални, предупреждават от БЛС.

От Здравната каса изпратили писмо в централата на БЛС в 13:20 ч., за начало на преговорите за НРД 40 минути по-късно - в 14:00 ч. в същия ден. Това приемаме за формална покана и симулация на желание за преговорен процес, обясняват от БЛС.

Фармацевтите излизат от преговорите за НРД

Фармацевтите излизат от преговорите за НРД

Лекарствата се оказват политически инструмент, смятат от фармацевтичния съюз

"В последните дни ставаме свидетели на безпрецедентно неглижиране от страна на МЗ и НЗОК на проблемите в здравеопазването", пише в писмото. От лекарския съюз определят бездействието на Касата като застрашаващо здравната система и поставящо в опасност живота и здравето на пациентите. За съжаление, мнението на експертите, представители на най-голямата съсловна организация, не се взема предвид, пишат от БЛС.

Според тях, многократните промени в нормативната база "на парче" са изпълнени с толкова противоречия, че става невъзможно да се оказва необходимата на хората медицинска грижа, без да се наруши някоя от нормативните разпоредби.

В България важните проблеми не се решават чрез последователно и стратегическо мислене, а въз основа на уличното недоволство на протестиращите, пише в отвореното писмо от БЛС. "Недоразумение е отмяната на наложения мораториум само за лекарствени продукти, пропускайки факта, че такъв има и за осъществяване на нови медицински дейности", пишат от медицинското съсловие.

Възможността пациентът да оздравее не зависи само от лекарствената терапия, необходими са медицински дейности и терапии, изпълнени от лекари, пишат медиците.

БЛС многократно алармира, че системата е пред срив. В политиката на сегашното ръководство на министерството и на Здравната каса не се виждат мерки, насочени към стабилизиране на сектора, пише в писмото.

Всички лечебните заведения работят в условия на лимити, нормативен хаос и противоречия. Трета поредна година не се изплаща т. нар. "надлимитна дейност" в болниците - реално извършена в полза на пациента, отчетена и приета от НЗОК.

"В същото време по официални данни на Националната агенция за приходите надсъбраните средства за 2017 г. от здравноосигурителни вноски са 124 млн. лева. Те следва да бъдат разходвани в полза на здравето на пациентите и за погасяване на текущи разходи на лечебните заведения, с цел предотвратяване на системния им фалит.
Същият ще остави хиляди пациенти без медицинска помощ, в нарушение на конституционния принцип, че здравето на нацията е висша ценност. Къде тогава са тези надсъбрани средства и защо не се използват по предназначението им?", питат риторично от Лекарския съюз.

Като решение за предотвратяване последствията от бездействие на отговорните институции са необходими спешни действия за: изплащане на надлимитната дейност за 2017 г., отмяна на наложения мораториум за нови медицински дейности и ускорено провеждане на преговори за НРД 2018 г.