Прекратяваме преговорите по договора (Националния рамков договор - б.р.) за 2018 г. Причината е, че нито едно от решенията на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз (УС на БФС) не е прието. Това заяви на пресконференция в БТА проф. Илко Гетов - председател на българския фармацевтичен съюз.

Припомняме, ден по-рано и от БЛС обявиха, че преговорите за Новия рамков договор са пред провал.

БЛС предупреждава: Пред провал са преговорите за Новия рамков договор за 2018-та
Обновена

БЛС предупреждава: Пред провал са преговорите за Новия рамков договор за 2018-та

В НЗОК има хаос, съгласен и д-р Венцислав Грозев

От Фармацевтичния съюз прогнозираха, че бюджетът на Касата ще свърши още през август - септември 2018 г.

Относно сегашните задължения на Касата към аптеките магистър-фармацевт Светослав Крумов препоръча на колегите си да спрат изпълнение на рецептите по НЗОК до възстановяване на задълженията. Да преосмисли сключване на договор с НЗОК, посъветва Крумов.

"Касае се за вашето оцеляване. Напомням за въвеждане на индивидуални искове - договор с Касата. На пациентите предварително се извинявам, че няма да могат да осъществят лечението си и им напомням националния телефон на Касата - 080014800", заяви Крумов.

Лекарствата се оказват политически инструмент, заяви проф. Илко Гетов, председател на българския фармацевтичен съюз.

Искаме борд по лекарствена политика към министър-председателя, заяви председателят на Съюза Гетов. В него трябва да попаднат хора, които знаят защо са там. Да имат ясни и точни задачи как системата да бъде оздравена. Ако трябва, да се поканят експерти от другите европейски страни, допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Мораториумът за новите лекарства падна

Мораториумът за новите лекарства падна

Корнелия Нинова доволна, че се възстановява справедливостта

Повод за неговото изказване е оттегленият малко по-рано моратариум върху лекарствата - това решение взеха депутатите дни след като падна президентското вето върху Закона за Бюджета на Здравната каса за 2018 г.

Проф. Гетов обясни, че през август от Българския фармацевтичен съюз са поискали 150 млн. лева допълнително за бюджета на Касата, но отново не са били чути. Същото се е получило и с проекта на промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина - през юли са съгласувани текстовете, а са постъпили в парламента шест месеца по-късно, обясни проф. Гетов

Проведените срещи с пациентските организации са много хубави, но цялото общество и най-вече пациентите са жертви на тази система, обясни шефът на фармацевтичния съвет.

Хронично болните могат да си вземат лекарствата по-рано от 30-дневния срок

Хронично болните могат да си вземат лекарствата по-рано от 30-дневния срок

Следващото предписание е на датата, до която стигнат получените медикаменти

Повод за тези изводи е и решението на Националната здравноосигурителна каса от 19 декември да отложи плащането за след 10 януари 2018 г. на всички партньори, обявиха фармацевтите.
Забелязва се порочна тенденция - периодът за плащане да бъде отложен за следващата година. Притеснява ни, че аптеките нямат възможност да закупуват необходимите им лекарства.

Има лекарства, които се изпълняват само на територията, където е личният лекар. Това са скъпоструващи лекарства - дори от Перник пациентът да дойде в София, няма да може да закупи лекарството си. Част от аптеките ще бъдат затруднени да търсят средства - търговците на едро отпускат подобни медикаменти само при плащане в брой.

МС промени наредбата за регулиране на цените на лекарствата

МС промени наредбата за регулиране на цените на лекарствата

С 2 г. удължават забраната за поскъпване на лекарствата от притежателите на патенти

Закрити аптеки няма, но не значи, че няма фалирали, каза Светослав Крумов. Отделни аптеки се сливат в огромни структури. Този процес се задълбочава докато в Закона не се предприемат мерки за ограничаване.

За последните 2 г. ръстът на аптеките, които се занимават с паралелен износ силно нараства. Това са структури, които се създават с тази цел, стана ясно от пресконференцията.