Колективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

По негови прогнози за 2020 г. са необходими най-малко още до 200 млн. лева.

Димитров посочи, че целта на колективния трудов договор е да организира и да ориентира всички по места в болниците.

"Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието", обясни той.

КНСБ не вижда разделение между медиците от държавните и частните болници

КНСБ не вижда разделение между медиците от държавните и частните болници

Над 70% от работещите българи нямат представителство, посочва Пламен Димитров

Според него ръстът може да бъде постигнат с отпуснатите до момента 86 млн. лева. плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лв.

Димитров заяви, че единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване трябва да се увеличи с около 15%. В здравните заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването пък, увеличението трябвало да бъде минимум 10-12% по негови думи. Той посочи и че трябват още 160-200 млн. лева за голямата група от хора в държавните, общинските и частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК.

Димитров бе категоричен, че оставка на здравния министър, независимо кой е той, не е решение на проблема. Този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години, обясни лидерът на КНСБ.

Припомняме, на 7 октомври КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане. Преди дни обаче стана ясно, че Българският лекарски съюз няма да се включи в проявата. Пациентски организации "Заедно с теб" също се разграничиха от протеста.

7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

От КНСБ настояват колективният трудов договор да стане задължителен за всички медицински специалисти