Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на 104-годишна жена в МБАЛ "Света Петка", гр. Видин.

Проверката бе извършена след самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците, докато е била на лечение в болницата. В репортажа също са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите ѝ медикаменти.

В хода на проверката инспекторите на ИАМН са констатирали следните факти и обстоятелства:

В медицинската документация на лечебното заведение се съдържат данни за двукратна фиксация (имобилизация) на пациентката. Записите обаче не съдържат изискуемите по Правилата на лечебното заведение реквизити:

  • имената на членовете на екипа, осъществили мярката;
  • имената на медицинските сестри, водещи наблюдението.

При втората фиксация в съответния медицински запис не е определeно нейното времетраене, което не би трябвало да надвишава максимално определеното време - до 2 часа. Документираните действия на медицинския екип не съвпадат в описателната си част със становищата им, дадени в хода на проверката. Съгласно медицинския запис от този ден е фиксиран долен десен крайник с колан, а в становищата на ангажираните по случая служители се твърди, че фиксацията е осъществена с марля и бинт на дясна ръка.

По тези констатации в рамките на правомощията на ИАМН проверяващата комисия е информирала работодателя, че са налични предпоставки за образуване на производство по ангажиране на дисциплинарна отговорност съгласно Кодекса на труда.

Констатирани са и съмнения за пропуски в редовното предоставяне на медикаменти по време на болничния ѝ престой.

Инспекторите на ИАМН не са установили данни за допуснати административни нарушения, които да попадат в обхвата на контролните правомощия на агенцията и да обосновават образуването на административнонаказателни производства.

За установените факти и обстоятелства с оглед преценка за последващи действия по компетентност са уведомени Областна дирекция на МВР - Видин и Районна прокуратура - Видин. Министърът на здравеопазването е уведомен с писмо за резултатите от проверката.

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин
Обновена

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Близките ѝ твърдят, че е проявено насилие, от лечебното заведение отричат