Обновиха Комплекса по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". За цялостното оборудване на клиниката с нова апаратура бяха отпуснати близо 4,4 млн. лв.

По време на откриването на изцяло обновения комплекс, който е единственият по рода си у нас, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че от построяването на сградата преди 43 години досега не са били инвестирани средства за възстановяване и реконструкция.

От здравното министерство съобщават, че Комплексът по изгаряния и пластична хирургия вече е оборудван с най-съвременната апаратура и техника, като освен отпуснатите от правителството средства, по програма "Джесика" са били предоставени и близо 6 млн. лв. за строително-ремонтни дейности.

Снимка 449414

Източник: БГНЕС

Въведени са мерки за енергийна ефективност, изградени са пожароизвестителна система, система за контрол на достъп, повиквателна сестринска система и други. Ремонтирани и преоборудвани са също четири операционни зали и десет реанимационни бокса.

Според Ананиев подобрените условия на работа ще засилят мотивацията на медицинските екипи. Той посочи, че предстои ремонт и на спешното отделение в болницата.

В Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на "Пирогов" се намира единственото за страната Отделение по изгаряне за деца. В клиниката се лекуват най-сложните случаи на изгаряне от различен характер -термични, електрически, химически, поради радиационност, както и случаи на вродени аномалии, на дефекти с разнообразна етиология по телесната повърхност на деца и възрастни.

Снимка 449412

Източник: БГНЕС

Има общо 55 легла (45 лежащо-болни в отделенията и 10 реанимационни - възрастни пациенти и деца). В случай на тежка авария може да разгърне капацитета и да поеме двойно повече пациенти.

В Отделението по анестезиология и интензивно лечение са обособени самостоятелни боксове, манипулационна, превързочна и сестрински пост.

Операционният блок разполага с четири операционни зали, които са оборудвани с високотехнологична апаратура. В тях екипите извършват спешни и планови операции на възрастни и деца 24 часа в денонощието.

Относно недоволството на жителите на "Младост" заради метадоновата програма здравният министър съобщи, че до края на годината тя ще бъде преместена от двора на Окръжна болница.

Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма, увери той.

Снимка 449413

Източник: БГНЕС