Жителите на столичния район "Младост" преминават в ежедневни ефективни стачни действия и са готови да затварят ключови пътни артерии. Това се посочва в отворено писмо на протестиращите по повод преместването на Центъра за лечение на наркозависими в УМБАЛ "Света Анна".

По думи на недоволните граждани това се е случило без никакви обсъждания и предварителна информация. Те алармират, че в междублоковите ни пространства вече намират празни шишета метадон, а присъствието на повече наркозависими в района им създавало усещане за несигурност.

Жителите на "Младост" подчертават, че в близост има средно училище, две детски градини и множество детски площадки.

Центърът за наркозависими е в "Младост" временно, успокоява МЗ

Центърът за наркозависими е в "Младост" временно, успокоява МЗ

Ще бъдат осигурени жива охрана и 24-часово видеонаблюдение,

Протестиращите са категорични, че няма да допуснат центърът за наркозависими да функционира до домовете им и настояват за неговото незабавно премахване от "Младост".

Не намираме за подходящо позиционирането на такъв център в жилищен комплекс и в непосредствена близост до детски и учебни заведения предвид практиката около такива дневни центрове да се наблюдава увеличение на търговията с наркотични вещества, посочва се в позицията.

Гражданите не са удовлетворени от отговора на здравното министерство, че мярката центърът да се намира в "Окръжна болница" е временна, тъй като не се посочвало нито до кога той ще се помещава в "Младост", нито къде ще се премести след това. Те настояват за среща с управляващите, за да бъдат обсъдени възможностите и сроковете за решаване на проблема.

Припомняме, преди два месеца с решение на Министерски съвет Националният център по наркомании (НЦН) влезе в структурата на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Преди това обаче на няколко пъти напрежението се повишаваше във връзка с намеренията Центърът, който в момента се намира на улица "Пиротска", да бъде преместен. Това се налага, тъй като договорът със Столичната община, която е собственик на сградата, е изтекъл.

Жителите на кв. "Банишора" също се вдигнаха на протест срещу разполагането на Центъра по наркомании на тяхна територия.

Център за наркозависими вдигна "Младост" на протест

Център за наркозависими вдигна "Младост" на протест

Хората се притесняват, че клиниката е до училища и детски градини