Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в УМБАЛ "Св. Анна " в София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. Това уточниха от Министерството на здравеопазването по повод протеста на жители на квартал "Младост" от тази сутрин.

От ведомството посочват, че са осигурени жива охрана и 24-часово видеонаблюдение, за да бъде гарантирано спокойствието на живеещите в района. От днес ще бъде затворен и входът на УМБАЛ "Св. Анна" откъм бл. 18 в квартала.

От здравното министерство съобщават и че са получили уверение от 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще има засилено наблюдение на района.

Център за наркозависими вдигна "Младост" на протест

Център за наркозависими вдигна "Младост" на протест

Хората се притесняват, че клиниката е до училища и детски градини

В София функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото, подчертават те и допълват, че програмата в Окръжна болница е с работно време до 14.00 часа и на ден от там преминават не повече от двадесет пациенти.

От министерството посочват, че включените в програмата пациенти са част от нея по собствено желание и имат право на адекватна медицинска помощ.

Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала, уверяват те.

По информация на ведомството метадонът е лекарство, което притъпява абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин.

Не е реалистично Центърът по наркомании да е в индустриална зона

Не е реалистично Центърът по наркомании да е в индустриална зона

В София функционират 10 метадонови програми - всички те са в центъра

При пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция, изтъкват от здравното министерство.

Те посочват, че откакто у нас съществуват метадонови програми, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

Припомняме, преди два месеца с решение на Министерски съвет Националният център по наркомании (НЦН) влезе в структурата на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Преди това обаче на няколко пъти напрежението се повишаваше във връзка с намеренията Центърът, който в момента се намира на улица "Пиротска", да бъде преместен. Това се налага, тъй като договорът със Столичната община, която е собственик на сградата, е изтекъл.

Жителите на кв. "Банишора" също се вдигнаха на протест срещу разполагането на Центъра по наркомании на тяхна територия.

Националният център по наркомании е добре да е независимо звено

Националният център по наркомании е добре да е независимо звено

Доктор Ангелов предупреждава за трусове и неефективна намеса