Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по цял свят винаги са горещ картоф. Затова и никоя институция няма да гори от желание да прибере под шапката си Националния център по наркомании. Мнението е на психиатъра и експерта по зависимости д-р Александър Ангелов, който се опасява, че в трансформацията ще се намесят експерти и администратори, които не са запознати в детайли с проблематиката.

Д-р Ангелов предупреждава, че може да има неефективна административна и експертна намеса.

Публичен отчет от МЗ за Националния център по наркомании поискаха пациенти

Публичен отчет от МЗ за Националния център по наркомании поискаха пациенти

Смятат, че закриването на Центъра е незаконно

Той припомни опита за закриване на Центъра по наркомании по време на служебното правителство на Орешарски, когато този опит обаче се сблъска с мощна подкрепа на Центъра от страна на НПО, колегиална общност, пациентски организации.

Сега предстои не точно закриване, а прехвърляне под шапката на Националния център за обществено здраве и анализи и въпреки че от МЗ уверяват, че трусове в системата няма да има, опасенията остават. Припомняме, че за закриване и преместване се заговори още преди една година, когато граждани от Банишора се разбунтуваха срещу идея центъра да бъде настанен в квартала им.

Според д-р Александър Ангелов каквото и развитие да предстои, експертният екип трябва да остане максимално автономен.

Когато тази система мине под нечия шапка, много специалисти могат да оказват влияние върху малко познати области като лечение на зависимости, мониторинг на програми, ефективност на лечението и превенцията, смята д-р Ангелов. Той прогнозира, че обучителните програми, които от години се планират и реализират от Центъра по наркомании, могат да бъдат подценени и прекъснати. Повечето колеги от общопсихиатричната практика, по думите му, избягват работата със зависими пациенти.

Трудно ще бъде да се избегнат трусове след такава административна трансформация според Ангелов не само заради разместванията в екипа, но и заради свързаността на зависимостите със социалната сфера. Провокативното поведение на част от зависимите и семействата им ангажира много институции. Като цяло в сферата липсват и специалисти.

Не е реалистично Центърът по наркомании да е в индустриална зона

Не е реалистично Центърът по наркомании да е в индустриална зона

В София функционират 10 метадонови програми - всички те са в центъра

"Каквото и развитие да има, Националният център е добре да се създаде като максимално обособено и независимо звено", каза още Ангелов.

Д-р Ангелов предупреди, че пациентите със зависимости не могат неглижирани. Предвид това, че Националният фокусен център е част от европейска мрежа за мониторинг на наркотици и наркомании, чиято централа се намира в Лисабон, той ще продължи да съществува, прогнозира д-р Ангелов.

Във всяка една страна по света съществува държавна политика относно превенция, лечение и рехабилитация на наркоманиите. Освен това държавната политика у нас трябва да продължи да се развива и преди всичко, защото пациентите и техните семейства носят стигма и са в много тежка социална позиция. Експертът смята, че е необходим бюджет към НЗОК, който би подобрил достъпа и възможностите за лечение.

Центърът по наркомании и алкохолизъм предлага безплатни тестове за ХИВ и Хепатит C и B и ако тази дейност отпадне, според д-р Ангелов, това би ограничило шансовете за експертна и изследователска работа.

Д-р Ангелов критикува и проекта за ръководство за фармакотерапия като де моде. "В него не е участвал нито един от експертите в областта на зависимостите, не е ясно чие авторство е и не е адекватно за съвременните стандарти", отсече специалистът.

Д-р Ангелов посочи и още една болна тема - Встрани от вниманието на здравните служби остава обаче проблемът със синтетичните дроги и психостимулантите, като зависимите остават извън обсега на помощ поради липса на средства, а и на обучени специалисти. Държавата все още не може да регламентира къде да се лекуват стационарно пациенти под 18 години, акцентира Ангелов.

В последните години в областта на опиевите зависимости по наблюденията на доктор Ангелов и специалистите от център "Възраждане" няма драстично нарастване на употребата, много повече обаче нараства използването на синтетична дрога и канабис. "Няма мрежа, към която тези хора да се обърнат", заключи Ангелов.