Министерство на здравеопазването може да закрие Националния център по наркомании (НЦН). По предложение на министър Таня Андреева дейността ще се поеме от Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит". Засега идеята е на ниво проект, но предстои да бъде обсъдена и гласувана при първа възможност, съобщи БиТиВи.

Към структурата на Националния център по обществено здраве и анализи се предвижда да преминат и лабораторията за изследване на наркозависими, консултативният център на родители и деца и функциите на национално звено за връзка и координация с Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон и с Европейската мрежа за информация в областта на наркоманиите (Национален фокусен център).

Осъществяването на специализирания контрол на лечебната дейност по отношение на хора, злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества, се предвижда да се поеме от Изпълнителна агенция „Медицински одит".

Поради прехвърляне на горепосочените дейности към Националния център по обществено здраве и анализи, се предвижда и преминаване на част от персонала на Националния център по наркомании - 10 щатни бройки към Националния център по обществено здраве и анализи.

Това на практика означава, че се закриват всички дейности, свързани с наркотиците, предстои уволнение на малкото наистина работещи професионалисти в сферата, както и спъване на дейностите на всички, които работят по някакъв начин със зависими, смятат работещи в сектора.

В Националния център по наркомании и рехабилитационния център към него работят около 50-60 души.

Наскоро хора от квартала събраха около 2000 подписа срещу Центъра. Жителите на Зона Б-18 настояват за преместването на клиниката, заради нападението над собственик на книжарница. Нападателят обаче е бил маскиран и не може да се каже със сигурност, че е наркозависим.