Семейна стая за родители на недоносени бебета е открита в отделението по неонатология в Университетската болница в Бургас. Тя е първата в Югоизточна България, съобщи Нова телевизия.

В нея семействата ще могат да прекарват повече време с новородените. Контактът на детето с майката ще помага за по-бързото им възстановяване, смятат медиците.

Доброволци се организирали и започнали ремонт и обзавеждане на специализираната стая за общуване на родители и недоносени деца.

7 486 недоносени бебета са се родили у нас през 2017 година

7 486 недоносени бебета са се родили у нас през 2017 година

При 1/3 от ражданията е имало усложнения с бебетата

"Столът е много комфортен и наистина създава и уют и за майката, и за бебето" , казва медицинската сестра Валентина Теодосиева.

Сега в отделението се полагат интензивни грижи за 15 бебета. От началото на годината през неонатология са преминали над 70 деца.

3-годишна помощ за 50 недоносени бебета в София осигуряват от АГ "Шейново"

3-годишна помощ за 50 недоносени бебета в София осигуряват от АГ "Шейново"

Понякога е много труден първият контакт с родителите

Един от дарителите на семейната стая е Оля Костадинова, чиито син преди 39 години прекарва два месеца в кувьоз в отделението по Неонатология. През това време тя и съпругът й са далеч от рожбата си.

"Синът ми се роди килограм и 900 грама. Непрекъснато плачех и исках да го гушкам", заяви дарителят Оля Костадинова.

Недоносените бебета в стабилно състояние се възстановяват много по-бързо при контакт с майката. "Допирът с човека, с топлината на тялото, усещайки сърцебиенето дори, гласа. Това се отразява на жизнените показатели.

Допирът се отразява върху сърдечната честота, върху дишането при преждевременно родените деца в положителен аспект", заяви началникът на отделение "Неонатология" към УМБАЛ-Бургас д-р Стилияна Томова. 

Според педиатрите броят на преждевременно родените деца се увеличава. При откриването Оля Костадинова рецитира стих на Валери Петров:

"Моят скромен подарък -

малка мека пътека от човек към човек

ми бе върнат обратно в акт на нежен обмен.

Бях го мислил за нея, а той бил за мен".

Лекари от АГ болница "Шейново" спасиха 25 недоносени бебета от увреждания

Лекари от АГ болница "Шейново" спасиха 25 недоносени бебета от увреждания

Проектът е приключил, търсят ново финансиране