Общо 7 486 са били недоносените бебета, които са се родили в страната през 2017 година. Това показват изводите на "Индекс на болниците", направени на база данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения през миналата година, представени от "Галъп интернешънъл".

Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Активната грижа на родителите - ключът към оцеляването на недоносените бебета

Всичките недоносени бебета са били с тегло под 2 500 грама. Въпреки че броят на болниците с отделения по Неонатология у нас е над 80, грижи за най-малките бебета - под 1 499 грама, могат да се полагат в 38 от тях.

Според данните близо една трета от ражданията у нас са завършили с някакви усложнения и се е наложило полагането на допълнителни грижи за бебета. Над 19 хиляди са били бебетата над 2500 грама, за които се е наложило осъществяването на диагностика и лечение.

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

Непосредствено след преждевременното раждане родителите се нуждаят изключително от информация какво се случва с децата им

През 2017 година в страната са родени общо 58 237 бебета, като 0.57% от тях са починали при раждането - около 332 бебета.

Всичките раждания у нас са осъществени в 108 болници. Не всички от тях обаче спазват изискванията за тази дейност, заложена в Медицинския стандарт по Акушерство и гинекология (АГ).

11 са болниците в страната, в които са се извършвали раждания, въпреки че броят на тази дейност е бил под санитарния минимум от 80 за година. Най-малко са били ражданията в Ардино - 3, Кубрат - 19, и Каварна - 26. Най-много се осъществяват в три специализирани болници в столицата "Майчин дом" - 3 730, "Св. София" - 2 491 и Шейново - 2 296.

Общо 17 са лечебните заведения в цялата страна, в които има над 1 000 раждания а година. Те са разположени в големите областни градове - София, Пловдив, Бургас, Русе, Варна, Плевен, Ст. Загора, Сливен. Сред тези болници има както държавни, така и частни и общински.

Да помогнем център "Малки чудеса" да посрещне своите малки герои

Да помогнем център "Малки чудеса" да посрещне своите малки герои

Една от целите на кампанията е доизграждането на центъра

Данните показват и че почти половината от ражданията у нас са се извършили не по нормален път, а чрез секцио. От всички 58 237 раждания 45% са направени чрез Цезарово сечение. Делът му в различните болници обаче не е еднакъв. Той варира от 0 до близо 90% в някои лечебни заведения.

Като цяло процентът на ражданията със секцио е по-висок в частните лечебни заведения. Освен Цезарово сечение в страната са се извършили и 428 раждания с форцепс. Броят им е по-голям в публичните лечебни заведения.

Сътворете чудо за малките герои

Сътворете чудо за малките герои

Стартира кампания в подкрепа на недоносените деца