Тазгодишната кампания на фондация "Нашите недоносени деца" стартира под надслов "Големите чудеса за малките герои".

Една от заложените цели е доизграждането на семеен център "Малки чудеса" и подпомагане на работата в него.

За осъществяването на тази цел освен специалистите и родителите, могат да се включат всички съпричастни с каузата за грижата към най-малките.

На сайта на фондацията има специално разработена платфрома за дарения, чрез която по лесен и прозначен начин желаещите могат да направят своите дарения.

Сътворете чудо за малките герои

Сътворете чудо за малките герои

Стартира кампания в подкрепа на недоносените деца

Срещнахме се с Моника Златанова от фондацията, която ни показа с какво разполага центъра и ни разказа от какво все още се нуждае.

Разгледахме отблизо стаята за групови и индивидуални занимания. В едната ѝ част се провеждат часовете по ерготерапия, а в другата игрите по логоритмика. Там под формата на разказ, на приказка или игра децата правят и интересни физически упражнения. Центърът предлага също и музикотерапия, лечебна физкултура, йога за деца и др.

Основната идея е да се работи върху координацията при децата, докато те се забавляват. Психолозите работят много за скъсяването на дистанцията по време на заниманията. Те обикновено продължават между 50 и 60 минути.

Родителите могат да се включат в различни групи за обмяна на опит, преживявания и споделяне на емоции и трудности по време и след раждането на недоносените бебета.

Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Активната грижа на родителите - ключът към оцеляването на недоносените бебета

Центърът може да се похвали и с чудесни специалисти, които оказват пълна подкрепа на семействата, помагайки им от самото началото да преодолеят стреса и да се грижат самостоятелно за децата си.

Със служителите в центъра най-често родителите споделят притесненията и страховете си затова дали ще се справят с грижата за своите деца след изписването от неонатологичното отделение. От центъра ги съветват да бъдат смели и да вярват в децата си.

Междувременно от организацията продължават да следят от каква апаратура се нуждаят отделенията в страната, за да могат максимално добре да отговорят на техните нужди.

Фондацията може да се похвали и с 25 000 фейсбук последователи, благодарение на които информацията за центъра и неговите услуги се предава и достига до нуждаещите се.

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

Непосредствено след преждевременното раждане родителите се нуждаят изключително от информация какво се случва с децата им