От 29 декември задължителният PCR тест за дарители на кръв за плазма в УМБАЛ-Бургас отпада, но остава изискването на антигенен, който вече е приравнен към PCR-а, съобщи "24 часа", позовавайки се на Отделението по трансфузионна хематология на държавната болница.

Всеки, който има ПСР или антигенен тест и са минали 40 дни от него, е добре дошъл в отделението. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в Стара Загора, където от нея се произвежда и плазмата.

УМБАЛ-Бургас създаде организация за приемане на преболедувал като за всички, желаещи да дарят кръв за плазма, има осигурен коридор и те минават с предимство пред останалите кръводарители. Въпреки огромния интерес и множеството обаждания, досега са минали едва 20 души, които са пожелали да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма, обясниха от отделението. Сред тях има различни хора - учители, лекари, собственици на малък бизнес. Всички отговарят на условията, имат и положителен ПСР, но при някои от тях не са образувани антитела. Тази кръв е използвана за преливане и за помощ на други нуждаещи се, но не е била подходяща за производство на реконвалесцентна плазма, обясниха от отделението.

В РЦТХ Стара Загора разполагат с апарати за плазмофереза, там е най-близкото място бургазлии да дарят директно плазма, ако не желаят да дават кръв или искат да станат дарители на плазма повече от веднъж в кратки срокове. По информация на центъра обаче интересът от бургазлии да идват на място бил доста по-слаб в сравнение с жителите на Сливен, които били доста по-активни.