Отрицателен бърз антигенен тест не означава, че човекът не е заразен, това се случва и при PCR-тестовете в началото на заболяването c COVID-19. Това каза доц. Любомира Гломб, завеждащ "ентеровируси" в НЦЗПБ пред БиТиВи.

Тестовете имат същата чувствителност към всички съществуващи варианти на коронавируса, уточни тя.

Щом МЗ преценява за мерки, значи има нужда от такива, категорична е Гломб. Като лекар е привърженик на по-строгите мерки, добави специалистът. 

На дискотека и семинар и с бърз антигенен тест?

На дискотека и семинар и с бърз антигенен тест?

Тече кореспонденция между бизнеса и здравните власти

Пореден ден със 100 почернени семейства означава, че не се справяме с носенето на маските, необходимо ли е до всеки човек да стои полицай, за да казва как се носи маска, пита риторично Гломб. Маската намалява риска от заразяване с около 60-70%, дистанцията намалява също риска, плюс ваксинирането, съветва доцентът. Носенето на маска под носа не пази от заразяване, категорична е Гломб.

Възможността за поява на мутант на вируса се очаква, съобщи специалистът. Очаква се и грип, който вероятно ще е по-силен този сезон.

Изпуснахме времето, когато можехме да видим как се развива вълната от делта варианта, не си научихме урока, затова ваксинирайте се, заключи Любомира Гломб.

Болни деца много, родителите отказват тест за COVID-19

Болни деца много, родителите отказват тест за COVID-19

С мярката за сертификати за заведения само се вдига цената на черния пазар, според Миндов