Педиатрите масово се оплакват, че родителите отказват тестване на децата си за коронавирус. Това заяви в студиото на Нова телевизия Георги Миндов от Столичната колегия на личните лекари.

Болните от коронавирус деца не влизат изобщо в системата като отчетени и в момента можем да предполагаме само колко са болните деца. Отделно на това има и грипна вълна в момента, а симптомите са трудно различими. Увеличава се скритата заболеваемост в тази вълна на коронавирус.

Припомняме, преди два дни на спешна среща в МЗ беше обсъдена реакцията на здравните власти и готовността на лечебните заведения да приемат деца с COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение при увеличаващия се брой болни деца. Предстои в началото на следващата седмица да се обявят мерки.

Георги Миндов призова възрастните хора да се заявят при своите лични лекари за грипна ваксина. Очаква се след 20 октомври вече да се поставят безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст.

2485 новозаразени с коронавирус, 81 починали

2485 новозаразени с коронавирус, 81 починали

Новопостъпили за последното денонощие в болница са 639 души

Миндов коментира и обсъжданата между бизнеса и МЗ идея сертификатите да станат вход за достъп до публични мероприятия, включително и в ресторанти и театри. Според него една такава мярка най-много да вдигне цената на сертификатите на черния пазар.

Освен това мярката би била и дискриминационна, тъй като има хора, които са преболедували, вкъщи или са се разболели след първа доза ваксина и съответно не може да им се постави втора в дълъг период от време. Те са извън системата, дори и без регистрация. Т.е. на тях не може да им се издаде сертификат и те не биха били поставени в неравноправно третиране.

Заведенията не приемат държавата да си спестява пари за тестове

Заведенията не приемат държавата да си спестява пари за тестове

Масови са глобите за работа след 23 ч., а оставаме без мерки за туризма

Георги Миндов призна, че има натиск над личните лекари от граждани, които търсят изход в тази ситуация и търсят фалшиви сертификати.

Въпреки това той предупреди включително и своите колеги, че издаването на сертификат без да е направена ваксинация е криминално престъпление, а не административно, което да се наказва с глоба само.

Скоро на ресторант само със "зелен сертификат", обмисля Кацаров

Скоро на ресторант само със "зелен сертификат", обмисля Кацаров

Целта е мерките у нас да се изравнят с тези в другите европейски страни