Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Това заяви пред bTV здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

Той посочи, че засега няма да има промяна в действащите мерки. По негови думи обаче е посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези в голяма част от европейските страни - не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със "зелен сертификат" за преболедуване, ваксинация или тест.

Кацаров обясни, че целта е мерките у нас да се изравнят с тези, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни.

Заведенията не приемат държавата да си спестява пари за тестове

Заведенията не приемат държавата да си спестява пари за тестове

Масови са глобите за работа след 23 ч., а оставаме без мерки за туризма

От Сдружението на заведенията уточниха, че днес на среща в МЗ е договорено да се работи на 100% и без ограничение във времето при предоставяне на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване, PCR-тест или бърз антигенен тест, като бързите тестове ще се поемат от държавата. Очаква се този тип работа да влезе в сила до три седмици, като правилата ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, начело с държавната администрация. Тези правила ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само, когато държавата се намира в "червена" зона.

Браншът е предложил към гореизброените да се прибави и тест за антитела, но това не е било прието.

Прокуратурата пита Кацаров как следи за фалшиви COVID сертификати

Прокуратурата пита Кацаров как следи за фалшиви COVID сертификати

Здравният министър трябва да отговори и как е уредено лечението на децата с коронавирус

Той припомни, че МЗ има план, в който е записано при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед, посочи здравният министър.

Запитан дали от министерството предвиждат и други стимули за ваксинирани, като томболата за смарт часовници, Кацаров подчерта, че се търсят всякакви възможности и варианти, за да се убедят хората в ползата от ваксинацията. Посланието ни е "Направете го за себе си", обясни той.

Представителят на ЕМА у нас против томболата за ваксинирани

Представителят на ЕМА у нас против томболата за ваксинирани

България щяла да се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация