Епидемията от морбили сериозно затихва. В област Бургас, област Кюстендил и област Пазарджик вече няма случаи на морбили, успокои здравният експерт проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Проблемът с морбилите остава в София - град, тъй като в последните седмици има по 3 - 4 болни деца преди имунизационна възраст.

Извънредни имунизации срещу морбили в няколко области в страната

Извънредни имунизации срещу морбили в няколко области в страната

На имунизация подлежат всички деца от 13 м. до 8 г. от рисковите групи

"Майки, пазете си децата, преди да бъдат поставени ваксините. Децата трябва да избягват досег с други деца", отправи призив лекарят към родителите.

По думите му морбилите са едно изпитание на здравната система, а най-лесно се заразява човек, който не е ваксиниран. Морбилите са мерило за здравното състояние на нацията ни. Най - лошото е, че не бива да се допуска твърдението, че някое дете е ваксинирано, а то всъщност да не е. Най - опасна е епидемията от морбили за децата под 13 месеца, които не са ваксинирани, предупреди проф. Кантарджиев.

Първи случай на морбили във Варна

Първи случай на морбили във Варна

29-годишен неимунизиран мъж е приет в болница

Експертът увери, че сме овладели епидемията от морбили, но ако до февруари месец догодина не се справим окончателно, влизаме в групата на държавите, които имат вътрешно разпределение на морбили.