Парамедици започват работа като шофьори на линейки заради законодателни неуредици. Това заяви председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева пред БНР.

Според нея основната причина завършилите за парамедици да не могат да се реализират е липсата на щатни разписания и утвърдени диагностично-терапевтични правила съгласно медицинския стандарт.

Това са все едни спънки, които пречат на парамедика да работи това, на което е научен, обясни д-р Кателиева и посочи, че в момента в страната щатните бройки за парамедици в страната са едва 37.

Определиха като абсурдна идеята парамедици да заместят мед. сестрите

Определиха като абсурдна идеята парамедици да заместят мед. сестрите

Парамедиците имат по-малко часове подготовка

По тази причина, отивайки в Център за спешна медицинска помощ без щатно разписание, парамедиците могат да получат работа единствено като шофьори и да работят за значително по-ниска заплата.

Д-р Кателиева изтъкна, че по-сериозният проблем е, че те нямат юридическото право да работят като парамедици, защото нямат длъжностна характеристика.

Парамедикът има нормативните предпоставки да работи като такъв, но на практика няма възможност да се реализира, обобщи тя и заключи, че именно подобни пречки могат да накарат хората да се откажат да работят като спешни медици.

Обучават парамедици от ромски произход в Плевен

Обучават парамедици от ромски произход в Плевен

Получават диплом за професионална квалификация