Български лекарски съюз няма да се върне на масата за преговори с НЗОК за Националния рамков договор, но остава в писмена комуникация. Това стана ясно от думите на председателя д-р Иван Маджаров, който бе на изслушване в Комисията по здравеопазването в парламента заедно с управителя на НЗОК Петко Салчев и представители на Министерство на здравеопазването. Причината БЛС да се оттегли от преговорите заради искано увеличение на цените на клиничните пътеки с 8%.

Маджаров представи основните възражения: методика за преразпределение на парите след 30 декември; излишък от 43 млн.лв., който е заложен като разход, несъгласие клиничните пътеки да се повишат, притискане на членовете на БЛС и искания при воденето на преговорите и с МЗ да се води протокол, което е било отказано.

"Ние няма да се върнем в договорен процес с хора, които не изпълняват договорености и се опитват да ни превърнат в печат. Това не са партньори, а еднолично управление на НЗОК", каза Маджаров.

На въпрос как ще си получат тогава здравните заведения средствата - Иван Маджаров каза, че остават в писмена комуникация.

БЛС излиза от преговорите с НЗОК, иска оставки

БЛС излиза от преговорите с НЗОК, иска оставки

Пациентски организации "Зедно с теб" се присъединиха към искането на медиците

Петко Салчев бе категоричен, че преговорният процес не е спирал, предлага се увеличение на клиничните пътеки с 8%, остатъкът на бюджета да се преразпредели и след това да минат на методика с удължителен бюджет. "През декември ще се наложи да се отпуска резерв за денталната и медицинската помощ, поради което ще имат среща с БФС", каза управителят на НЗОК. Салчев посочи, че искат дигитализация на процеса отсега-нататък и за целта са поставили условия на "Информационно обслужване".

От Министерство на здравеопазването казаха: "Ще се търси увеличение на цените на клиничните пътеки, трябва да се уточни процентът, да стане устойчив бюджетът и да се премине към 2023 г.".

Александър Златанов уточни, че искат мотивирано предложение от НС на НЗОК и обещават увеличението с 8% на пътеките да отиде за увеличение на заплатите на медиците.

На МЗ му е много трудно да вдигне заплатите на медиците до нивата в Колективния трудов договор

На МЗ му е много трудно да вдигне заплатите на медиците до нивата в Колективния трудов договор

Здравният министър не можел да влияе върху заплатите в болниците, защото са търговски дружества