Български военен от 40-ия ни контингент в Афаганистан е с положителна проба за коронавирус, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Има и втори наш боец, който е заразен с вируса. Единият е офицер, другият е старшина.

Припомняме, преди заминаването си военните ни бяха под карантина. Контингентът ни бе сертифициран на 12 март - ден преди обявяването на извънредното положение в България.

Припомняме също, че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви по време на проведеното видеозаседание на военните комитети на Европейския съюз и НАТО, проведено на 13 и 14 май, че България продължава да изпълнява поетите ангажименти. Той визира оставането на контингентите ни в мисиите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак, както и в Мали, въпреки настоящата пандемия от коронавирус.

Единият от военнослужещите е интубиран. Това е причината да не може двамата военнослужещи да бъдат прибрани в родината с един полет. Днес ще бъде първият полет, а в събота ще се извърши и втори - за боеца, който е в по-леко състояние. 

Медицинската евакуация на двамата ни военнослужещи е координирана с ръководството на мисията на НАТО "Решителна подкрепа". България поема разходите за транспортирането. Това са първи случаи в контингента ни в Афганистан, каза адмирал Ефтимов, който участва в днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана.

От военното министерство заявиха, че двамата български бойци са транспортирани във военна болница на САЩ в Афганистан, за да не се разпространи заразата. Медицинските органи на мисията "Решителна подкрепа" са препоръчали по-нататъшното лечение на военнослужещите да продължи извън района на мисията.

От Съвместното командване на силите организира транспортирането им със специален самолет, нает от Агенция на НАТО.

Близките на двамата военнослужещи са уведомени.

На заседанието на комисията военният министър Красимир Каракачанов изрази очакване настоящият изпълняващ длъжността началник на военното разузнаване да стане титуляр.