Ежедневно пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слух. Това посочва доц. д-р Тодор Попов, в интервю - част от кампанията "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

По думите му засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно, предупреждава Попов.

489 са новите случаи на COVID-19

489 са новите случаи на COVID-19

Излекувани са 134 души. Един човек е починал

Той обясни, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва той.

"Има два варианта - да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните", посочва Попов.

Кантарджиев: Симптомите за новия COVID-19 са гърлобол, хрема, отпадналост

Кантарджиев: Симптомите за новия COVID-19 са гърлобол, хрема, отпадналост

Той очаква през август да дойде пикът заболели от COVID-19