Пациенти направиха подписка в подкрепа на Университетската болница в Русе и нейния директор д-р Иван Стоянов. Само за ден в нея са се подписали над 100 души както от града, така и от региона, съобщи БГНЕС.

Подписката е в отговор на кампания срещу лечебното заведение, която върви от известно време в публичното пространство, според авторите на подписката.

Повод за подкрепата бе протестът на 50-ина души в понеделник вечерта, които обвиниха лекарите в лошо отношение към пациентите, лекарски грешки, довели до фатален край, и поискаха оставката на ръководството.

Според авторите на подписката в атаката срещу болницата са се включили и от БЛС - Русе. Това е провокирало лекарите от УМБАЛ да напишат отворено писмо в подкрепа на д-р Иван Стоянов. До момента подписи са сложили над 380 медици и болничен персонал. Включват се и студенти от факултета "Обществено здраве" в Русенския университет, които са на стаж в болницата.

От своя страна пациентите също са поискали да дадат своята подкрепа, което е довело до създаването на втора подписка, само за гражданите. Медицинската сестра Лидия Дочева, която работи на регистратурата, споделя, че непрекъснато звънят хора от различни градове с въпроса къде могат да изразят своята благодарност към лекарите, които са спасили живота им или са помогнали на техни близки.

"Какво да кажеш на хората -нито ги призоваваме, нито питаме. Коментират, говорят и искат да се подпишат и подкрепят болницата и директора", каза медицинската сестра.

Милена Георгиева е лежащо болна в едно от отделенията, но е слязла до партера, за да се подпише. "Доволна съм от адекватното лечение, от обслужването на персонала, на лекари, на сестри, на санитари. Достатъчно са компетентни, и болницата ни е на ниво. Обвиненията към тях не са верни", каза пациентката.