Седем пациенти, които са били на хемодиализа във видинската болница, са починали от началото на 2018 година.

На 21 ноември 2018 г. е уволнен началникът на хемодиализата в МБАЛ "Света Петка" - Видин.
Ден по-късно е назначен нов началник, чиято възраст е над 70 години. В същия ден са спрели работа още две хемодиализните машини, съобщи председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

Ананиев: Отделението по хемодиализа във видинската болница вече работи

Ананиев: Отделението по хемодиализа във видинската болница вече работи

Всички консумативи и материали са осигурени, отчете здравният министър

От пациентската организация са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Кирил Ананиев, в което описват условията за работа на отделението за хемодиализа.

Според тях, апаратите, с които се прави хемодиализа, са отдавна остарели.

"Иска ни се да вярваме, че МЗ не смята, че е нормално български граждани, които са на хемодиализа да умират, давейки се в собствените си течности", се казва в писмото.

В него се описва, че диализната процедура трае 4,5 часа. Апаратите, с които се пречиства кръвта на пациентите във Видин, са на между над 16 000 и 26 000 часа - техният ресурс е към залеза си.

Дариткова прехвърли към МЗ проблема с хемодиализата във Видин

Дариткова прехвърли към МЗ проблема с хемодиализата във Видин

Вече е назначена проверка от министерството на случая

Дори след ремонта системата за водоочистване работи извън всякакви стандарти, алармират потърпевши.

"Не е морално, не е човешко и е ужасяващо цялостното поведение, както и изречените лъжи за смъртта на пациента Красимир Маринов, починал на 3 октомври 2018 г.", пише в писмото до Борисов и Ананиев.

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Алтернативата за болните е или Лом, или Монтана, които обаче са на повече от 100 км

Припомняме, след като временно бе ограничена работата, а след ден - и затворено отделението по хемодиализа във видинската болница за спешен ремонт на една от системите, един от пациентите почина.
Пред медиите от болницата представиха хронология на разговорите - кога пациентът се е обадил, кога е отложил диализата си и кога са го очаквали.

Единственият Център за хемодиализа във Видин е на авариен режим

Единственият Център за хемодиализа във Видин е на авариен режим

Пациентите могат да правят животоподдържащата манипулация на собствен риск

Починалите пациенти на хемодиализа през 2017 г. са били 21, според годишния отчет на диализния център. Голяма част от пациентите на видинската болница предпочитат диализата им да се провежда в Монтана след аварията във водопроводната мрежа на 2 октомври т.г., когато един пациент почина.

Пациентите са категорични, че ниското качество на процедурата уврежда всичките им органи и по този начин губят и шанса си за евентуална трансплантация.

След аварията на 2 октомври болницата не е организирала транспорт за пациентите, които да бъдат закарани за диализа до Монтана или Лом. Според директора на болницата д-р Цветан Василев това не е техен ангажимент.

Пациенти пишат жалби за аморизираната апаратура още от лятото - до министъра на здравеопазването, омбудсмана, министър-председателя, Европейската комисия по правата на човека. Отделението не е ремонтирано от 2007 г.

По неофициална информация един от пациентите е отделил от пенсията си за пребоядисване на части от отделението. Според информация на МЗ почти няма проблеми в диализата в "Св. Петка".

По информация на вестник "Дума" във Видин се подготвя за работа частен диализен център.