За гарантиран достъп на пациентите с ин-витро процедури до медицинската документация, свързана с тяхното лечение, настояват от сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" в декларация, изпратена до медиите.

Ин витро скандал в Холандия

Ин витро скандал в Холандия

Инцидентът е описан като "процедурна грешка."

Достъпът до информация и анамнеза да бъде осигурен независимо дали пациентът е бил в болнично или в извънболнично лечебно заведение, искат от организацията. Значението на документите е за да може пациентите да чувстват сигурност, че им е оказана медицинска помощ в обем и качество, определени в Националния рамков договор (НРД) и сключения индивидуален договор. Амбулаторен лист да се издава след всеки преглед, а не след "серия от посещения".

Сметната палата отчита провалени инвитро процедури заради забавяне

Сметната палата отчита провалени инвитро процедури заради забавяне

Родени са 2 171 деца при 7 598 процедури ин витро

Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите и за по-добра информираност на пациентите, пишат от организацията. Те искат да има и етичните консултанти, пациентски помощници, психолози и пациентски застъпници да имат достъп до клиниките за ин-витро процедури.

"Настояваме да се въведат в етичните кодекси на болниците клаузи относно тяхната работа с цел да се подобри разбирането между лекарите и пациентите, те да говорят на един език, да се възвърне доверието на пациентите в лекарите и да се намерят ресурси за това лекарите да бъдат обучени да говорят по-разбираемо на пациентите, с уважение, с търпение", пишат от сдружението.

Клиниките за ин витро ежегодно да обявяват статистика за своята успеваемост за по-голяма прозначност и за да се реши проблемът със създалото се напрежение сред недоволните пациенти на 33-те ин-витро клиники, искат от сдружението.

Комисиите за здравни технологии да допуснат пациенти на ин-витро клиниките при разискване на въпроси, свързани с ин-витро манипулации. При определяне на пациенти, които да участват в тези комисии и при определяне на позицията на пациентите да се вземе мнението и на недоволните пациенти, искат от неправителствената организация.

Да има прозрачност в ин витро клиниките, настояват от сдружение

Да има прозрачност в ин витро клиниките, настояват от сдружение

Много жени с ендокринни проблеми плащат скъпи процедури напразно

Мотивът им е, че след подаване на сигнали, някои от пациентите, които не са доволни от предоставените им медицински услуги, може да бъдат лишени от лечение в България или до други негативи.

"Бихме искали истерията и кампанията, която тече в пациентския сектор в момента срещу сдружението ни да бъде спряна и пациентските организации да бъдат разглеждани равностойно, за да имат право да защитават пациентите, които са се обърнали към тях. Ние не сме врагове на нашите заинтересовани страни "Зачатие", "Искам бебе", "Майки за донорство" и НПО, пишат от сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

Според организацията, редица ин витро центрове в България не издават амбулаторни листове с детайлно описание на манипулациите и процедурите, свързани с ин-витро процедурите. Това засяга гинекологични прегледи, разпечатки от извършените ехографии, манипулации като брой антрални фоликули, разположение, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката.

Липсата на медицински документи или непълната документация затруднява лечението на пациентите, ако те преминат в друга болница или клиника, алармират от сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".