От понеделник считано ще бъде възстановен плановият прием и плановите операции. Пациентите ще се приемат след отрицателен антигенен тест.

Това заяви пред bTV директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Той подчерта, че са подготвени за плановия прием, но поддържат и готовност за трета вълна на вируса и затова не се бърза със закриването на COVID-леглата.

Данните у нас са много обнадеждаващи, това обаче, което виждаме в Европа като заболеваемост буди известна тревога, отбеляза проф. Богов.

По думите му се очаква известно покачване на броя на заразените в края на януари и средата на февруари като резултат от коледните и новогодишните празници.

Директорът на Александровка болница потвърди, че към момента натискът към ковид отделенията вече е значително по-малък.

Средно тежките случаи са около 44, интубираните са 4, от няколко дни нямаме починал пациент, уточни Борис Богов.

По отношение на ваксинирането, той поясни, че 136 медици са ваксинирани след първата доставка. Днес в болницата започва имунизирането с ваксината на Moderna.

Проф. Богов посочи, че към момента 47% от медиците в болницата са се ваксинирали срещу COVID-19. Той изтъкна, че за хората, които имат антитела, е излишно ваксинирането, поне 3 месеца след прекарването на вируса.

За възстановяването на практиките на студентите, Богов заяви, че твърдо подкрепя тази мярка, тъй като това е много важно за медиците.

Подозирам, че ако така вървят данните за заболевамоестта, мерките постепенно ще се разпускат, допълни директорът на Александровска болница.