"Ние подкрепяме въвеждането на електронни рецепти, но не сме съгласни с отпадането на хартиените." Такава позиция изрази пациентската организация "Заедно с теб". Те смятат че е редно хартиената рецепта трябва да остане наред с електронната, както е в Европа и по света.

Тяхното притеснение е ,че предложението на управляващите за премахване на хартиената рецепта като етап от въвеждането на електронното здравеопазване в страната ще доведе до напрежение сред пациентите.

Пациентската организация "Заедно с теб" предлага след въвеждането на електронна рецепта от 1 май 2022 г. да остане и хартиената бяла рецепта. Министерство на здравеопазването да си постави срок (6 месеца например), в който на събира данни за причините лекарите да не използват електронна рецепта, да направи анализ и да се вземат мерки от институциите за стимулиране на масовото използване на електронни, искат още от организацията.

Те изразиха притеснение, че отпадането на хартиената рецепта не е обсъдено с регионалните структура на Българския фармацевтичен съюз.

От юни 2021 г. бяха въведени електронните рецепти при изписването на лекарства за хронично болните пациенти, които се заплащат от НЗОК. За една година Министерство на здравеопазването и структурата му НЦОЗА не направи проучване и анализ дали пациентите са доволни от това въведение, подчертават от "Заедно с теб".

Като основен проблем пациентската организация посочва бавният достъп до електронната система, който кара пациентите се редят с часове на опашки пред аптеките.

От 1 май 2022 г. ако няма хартиена рецепта пациентите няма да знаят нито номера на рецептата, нито какви лекарства са им изписани, нито как и кога трябва да се приемат, казват още от организацията.

Проблемите от липса на хартиена бяла рецепта към електронната пораждат много рискове:

- няма предложена алтернативна система, ако има срив на ток, интернет, хакерски атаки (а такива ще има, припомняме сривовете със същата информационната система на Кацаров за сертификатите).

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

За спешните медици пък ще има приложение

- има риск за пациентите на аптеките в малките населени места, които не работят с НЗОК - тъй като се заплаща за софтуер (около 2000 лв плюс 800 лв такса за поддръжка), това е утежнение за малката аптека и се предполага, че някои ще затворят и ще лишат от достъп пациентите по места, а пътуването до големия град е трудно и финансово утежняващо.

- какво правим с предписаното лечение от Спешната помощ - предлага се мобилно приложение, което да попълват спешните лекари, което е доста рисково като достъп, срив, хакерска атака, загуба на време за спасяване на друг пациент. Спешните пациенти не могат да чакат личен лекар да им изпише лекарства. Близо 1 милион годишно пациенти през 2021 г. (според Доклад на МЗ) не се хоспитализират от Спешна помощ и им се изписва домашно лечение. Считаме че усложненията от непредписването на лекарства от спешните лекари ще забави лечението, ако има почивни дни или други обстоятелства. Затова още повече е задължително разпечатването или записването на атрибутите на електронната рецепта като номер, наименование на лекарствата и дози и на хартиен носител или издаването на хартиена рецепта по преценка на лекаря за изключения, които са нормативно определени.

- и сега има риск от затрудняване на достъпа до лекарства заради техническо забавяне. До нас достигат сигнали от фармацевти за разминаване и сега при издаването на електронната рецепта - системата сигнализира, че това не е протокол за определено лекарство, въпреки, че пацентът носи своя протокол на хартия. В момента при такива грешки. Информационната система и НЗОК си прехвърлят отговорността и насочват фармацевта към съсловната организация БФС, откъдето също не решават проблема. А пациентът през това време стои без скъпоструващо лечение и животът му е застрашен! За една година нищо не се промени.

- има риск за суверенитета на лекаря да определя той лечението - първоначално ще е добре, но по-късно се очаква да се въведат определени лобистки параметри за изписването (според фармацевти), очакваме да има коментари от БЛС.

- как ще става изписването на лечение от лекари на домашни посещения или случайна среща в малки населени места например с болен пациент извън кабинетите и липсата на техническа възможност за електронна рецепта? Да не забравяме, че лекарят е лекар винаги. В отдалечениете места често няма покритие на мобилните оператори и това носи риск от невъзможност да се ползва мобилно приложение за бързо получаване на нужното лечение.

- има риск при нужда от лекарства за продължаващо лечение в рамките на няколко месеца, пациентите да забравят датата на издаване на рецептата и това ще доведе до невъзможност за изпълнение на рецептата от фармацевт, затова е необходимо да има записана информацията и на хартиен носител.

- сега достъпът на фармацевтите в страната до НЗИС за отпускане на лекарства по НЗОК е много бавен. 82 годишна пациентка от Чирпан сигнализира за половин ден чакане пред аптеките за лекарства по НЗОК. Очакваме от институциите спешно да разрешат този софтуерен или друг проблем.

- друг въпрос възниква как ще се контролира дали и колко лекарства се отпускат с хартиени рецепти за изключенията, ако бъдат въведени.

От пациентската организация "Заедно с теб" настояват управляващите да свикат работна среща от представители на пациенти, лекари, институции, НЗИС, за да се обсъдят предлаганите промени.