От Пациентски организации "Заедно с теб" не одобряват създаването на Национална аптечна карта, както и сме против заплащането на такса рецепта от пациентите. Това се казва в тяхна позиция, изпратена до медиите.

Позицията им е по повод обсъждането на Законопроект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Национална аптечна карта стартира през април месец

Национална аптечна карта стартира през април месец

Много на брой аптеки у нас, но сме с лош достъп на фармацевтична услуга

Мотивите им са, че с административно разположение на аптеките с Национална аптечна карта ще бъде затруднен свободния избор на аптека от пациентите. Очакваме държавата и общините да предложат работещи решения за осигуряване на аптеки за пациентите в неблагоприятните райони, се казва в позицията на пациентски организации "Заедно с теб".

Те не пиемат и въвеждане на такса рецепта за пациентите, дори с оправданието, че в други европейски страни това е така. Факт е, че в същите държави лекарствата са безплатни за всички пациенти и там таксата има по-скоро дисциплиниращ ефект.

"Българските пациенти доплащат най-много за лечението си, таксата рецепта ще затрудни особено пациентите с хронични заболявания", категорични са от пациентските организации. 

Очакваме от ръководството на Български фармацевтичен съюз да предложи работещи инициативи за добри фармацевтични практики, които да повишат доверието на пациентите към фармацевтите, както и тяхната осведоменост за по-добро и правилно лечение. 

Предвижданата аптечна карта е абсурд, категорични фармацевти

Предвижданата аптечна карта е абсурд, категорични фармацевти

Нямало смисъл от пръстовите отпечатъци в аптеките

Междувременно от Министерството на здравеопазването изпратиха писмо, че промените в реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания са в полза на пациентите.

Промяната в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания е изцяло в полза на пациентите, твърдят от ведомството на Кирил Ананиев.

Според писмото от МЗ промяната отразява възможността протоколите за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания да се издават в количества за не повече от 365 дни по преценка на лекаря специалист.