Предложението всички постъпващи в болница да бъдат тествани с РСR тест за COVID-19 е добро като пожелание, но невъзможно за изпълнение заради спешните случаи. Това заяви пред БНР директорът на болницата в Шумен д-р Димитър Костов.

Думите му са по повод предложението на Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването всички постъпващи в болница да бъдат тествани.

Д-р Костов обясни, че в момента за сметка на шуменската болница се правят бързи тестове по преценка на приемащия медицински екип на хора от заразени райони и на фебрилни пациенти.

БЛС: Държавата е длъжна да осигури безопасност на здравната система
Обновена

БЛС: Държавата е длъжна да осигури безопасност на здравната система

Нима с глоби може да спрем заразата, недоумява д-р Маджаров

Той е категоричен, че цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус - малко над 600 лв., е абсолютно недостатъчна, защото лечението на всеки пациент отнема над 20 дни.

В лечебното заведение са настанени около 20 пациенти с COVID-19. През почивните дни са направени още тестове на новопостъпили, като се очаква резултатите да станат ясни утре.

От своя страна директорът на МБАЛ - Разград д-р Гечо Жеков заяви, че ще бъде добреда се правят PCR тестове на новопостъпили пациенти, но за целта в болницата трябва да има осигурени такива. Той същ смята, че цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19 е прекалено ниска.

Изискването за PCR тест при прием в болница - не прищявка, а необходимост

Изискването за PCR тест при прием в болница - не прищявка, а необходимост

От БЛС не са съгласни изследванията да са за сметка на болниците