Няма Спешно отделение за педиатрията. Това е в унисон с нормативната база - Специализираната болница за лечение на детски болести няма право да разкрие профилирано детско Спешно отделение. Думите са на д-р Благомир Здравков, анестезиолог-реаниматор и директор на Педиатрията пред БиТиВи.

Той е един от последните лекари, борили се за живота на 5-годишното дете, което почина от менингит, след като такава инфекция беше установена в столична детска градина.

Отново работи детската градина, където пламна огнище на менингит

Отново работи детската градина, където пламна огнище на менингит

50 са били положителните проби сред деца и персонал

Родителите са тръгнали първо към Инфекциозна болница, но не стигат до лекар. След това - в педиатрията. Родителите не са връщани, когато са дошли първоначално са установили, че нямаме спешно отделение и сами са решили, че ще отидат в "Н. Пирогов", каза д-р Здравков.

"После отново се връщат при нас, посочи директорът на педиатрията. Свръх Острият менингоков сепсис за голямо съжаление е с леталитет около 95%. Такова състояние развиват около 10-20% от заболелите. Не съм никак убеден, че ако детето беше постъпило по-рано при нас, развоят щеше да е различен", каза д-р Благомир Здравков.

Относно идеята на служебния здравен министър новата детска болница да се построи на терен в двора на УБ "Лозенец", а до тогава педиатрията да се премести в правителствена болница, д-р Здравков смята, че е добър вариант.

Има значение как ще се осъществи комплексната детска грижа. Ако стане така, че освен нашата болница, в правителствена дойдат и другите ключови детски структури, това е едно добро временно решение, отбеляза той.

Според него е необходим детайлен анализ на цялата ситуация, за да стане ясно и на хората в болница "Лозенец" и на тези, които се предвижда да влязат в нея, дали това е удачен вариант.

Като директор на уникална болница ще кажа, че детското здравеопазване е приоритет само на думи. Това е десетилетия наред. Важно е бъдещите управляващи какъв хоризонт виждат за детското здравеопазване. Всяка смъртност на дете се приписва на некадърността на лекарите, допълни д-р Благомир Здравков.

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

От МЗ са дали указания да започне процедура за прекратяване на договора