Лечение на пет деца със Спинална мускулна атрофия (СМА) започва в "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев" от 11 септември.

Преди месеци в Александровска болница бе поставена първата инжекция на дете с тази диагноза. Тогава екипът на проф. д-р Ивайло Търнев даде началото на лечението в страната ни на децата с тази диагноза. 

Поставят първата инжекция за спинална мускулна атрофия у нас

Поставят първата инжекция за спинална мускулна атрофия у нас

Искат тази интервенция да бъде напълно реимбурсирана от НЗОК

В сряда две деца ще получат своите дози "Спинраза". Инжекциите ще бъдат поставени от екипа на проф. д-р Иван Литвиненко в Клиниката по детска неврология. До края на септември се очаква там да започнат лечението си още три деца.

Родителите и близките са надяват на пълна реимбурсация за всички пациенти с това заболяване. По думите на зам.-министър Бойко Пенков процедурата е задвижена. Той се срещна с родители на деца със СМА.

По време на среща със зам.-министъра и родители бяха изброени и нередности и несъответствия с Европейските стандарти и критерии за прилагане на терапията в България.

Това изключва голям брой пациенти, и то най-нуждаещите се. Беше обсъдена и нуждата от лечение и на пациенти над 18-годишна възраст, което е изключително важно и се прилага в голям брой държави.