Новият подвариант на Омикрон е многократно по-заразен. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БиТиВи.

Симптомите на новия подвариант са свързани с повишена температура, но не толкова висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми.

Тя обясни, че има единични страни, някои от които съседни на нас, с доста по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания, уточни проф. Христова.

По думите ѝ пикът у нас би се очаквал през август. Няма съществено натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не очаквам да има и у нас. Много по-заразен е, но се натрупва имунитет от преболедуване и ваксиниране, подчерта проф. Ива Христова.

Локдаунът е далеч, но пик на COVID-19 у нас е сигурен през август

Локдаунът е далеч, но пик на COVID-19 у нас е сигурен през август

Математикът Огнян Кунчев с прогноза за 10 000 скрити случаи

Според нея рано или късно отново ще сложим предпазните маски, особено на закрито. Тя вярва, че хората ще започнат да се ваксинират срещу коронавирус, защото ваксината е най-добрата превенция. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде унищожен, но вирусът е стабилен и трябва да го имаме предвид, предупреди проф. Христова.

Поне 4 месеца трябва да са минали, за да може хората да са си поставили четвъртата бустерна доза. Добре е за всички да се предпазят, защото имунитетът спада, а вирусът се променя, каза още проф. Христова.

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

Австрия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Люксембург и Португалия са страните с най-висок процент

"Синьо лято" предвещава математикът проф. Николай Витанов

През следващата седмица математикът проф. Николай Витанов очаква новите случаи на коронавирус да прехвърлят 1 000 на ден. Той обаче е спокоен, тъй като болниците имат капацитет и в момента са празни.

По думите му обаче това е "вълница", а не вълна, тъй като няма да е толкова висока, колкото последната. Болниците ще останат празни до края на лятото.

В България нарастването на заболеваемостта върви по-бавно от очакваното. В норма все още е и ръстът на броя на заразените в големите градове. В София и Пловдив той се дължи на пътуванията и почивките в Гърция и пристигащите от Западна Европа. Не е неочакван ръстът и във Варна и Бургас - отново заради туристическия сезон.

В момента дори може да се окаже, че ние сме най-ваксинираните в Европа, защото в България ваксинацията беше по-назад във времето, което означава, че все още има активен имунитет.

Ситуацията в Гърция също не тревожи сериозно Витанов, тъй като там вирусът е изтърван, тъй като от притеснение за туристическия сезон не са се взели никакви мерки.